homeHomechevron_right

Winterbanden

Winterbanden presteren bij temperaturen onder de 7 graden beter dan zomerbanden. Zelfs in de zachtste winters ligt de gemiddelde temperatuur in Nederland lager dan 7 graden. De rubbersamenstelling is dermate dat winterbanden bij ijzel, sneeuw en regen meer grip hebben.

Winterbanden

Winterbanden zijn onder winterse omstandigheden niet alleen veiliger, maar ook zuiniger. 

De voordelen van winterbanden

Op bijvoorbeeld besneeuwde en natte wegen hebben winterbanden meer grip bij remmen en optrekken. Op zo'n weg is de remweg tot wel meer dan de helft korter dan op zomerbanden. Dat betekent dat je bij een snelheid van 50 km/u circa 28 meter eerder stilstaat! Wel zo veilig om te wisselen van zomer- naar winterbanden en vice versa. 

Winterbanden hebben in de winter door hun rubbersamenstelling gemiddeld een iets lagere rolweerstand dan zomerbanden. Dit zorgt voor een lager brandstofverbruik of, voor elektrische auto’s, een grotere actieradius.

Welke winterband kies je

Kies voor een winterband die op de zijkant is voorzien van het sneeuwvloksymbool. Daarnaast is het belangrijk dat je winterbanden koopt met de juiste technische kenmerken. Belangrijke technische kenmerken zijn de belastingindex en het snelheidssymbool. Die kun je vinden op de zijkant van de band.

Bijvoorbeeld: in de aanduiding 205/55 R16 84 V is ‘84’ de belastingindex (in dit geval: de band heeft een draagvermogen van 500 kg) en ‘V’ het snelheidssymbool (in dit geval: tot 240 km/h).

Je kunt kiezen voor winterbanden in de standaard bandenmaat die onder je auto hoort (kijk hiervoor in het instructieboekje). Wil je een andere bandenmaat? Vraag dan de VACO-bandenspecialist om advies.

Minder slijtage en geluid

Winterbanden slijten tijdens winterse omstandigheden niet sneller dan zomerbanden. Andersom geldt wel: zomerbanden slijten in de winter sneller dan winterbanden. Wanneer je banden door gebrek aan grip doorslippen slijten ze sneller. In de zomer zijn winterbanden in het nadeel vanwege de zachtere rubbersamenstelling, die bij zomerse temperaturen voor extra slijtage zorgt en voor minder grip. Wissel dus op tijd.

Uit tests is gebleken dat moderne winterbanden met een sneeuwvloksymbool in de winter minder geluid maken dan zomerbanden. Door de toepassing van speciale rubbermengsels (soepeler) en door de computer ontworpen loopvlakpatronen zijn de meeste fabrikanten erin geslaagd het geluidsniveau tot een minimum te reduceren.

Verplicht of niet

In sommige landen, zoals Duitsland en Frankrijk, moet het voertuig tijdens winterse wegcondities aangepast zijn aan de omstandigheden. Als je betrokken raakt bij een ongeval en je hebt geen winterbanden, is de kans groot dat je (deels) schuldig wordt bevonden. In het ergste geval krijg je een deel van je (letsel)schade niet vergoed, omdat je mede aansprakelijk bent vanwege het rijden op ongeschikte banden. 

Winterband en vierseizoenenband

Een vierseizoenenband is een zomer- en winterband in één. Daarmee is dit type band een compromis. Dit wordt ook aangetoond in bandentests van de ADAC, de Duitse tegenhanger van de ANWB. Telkens weer blijkt de vierseizoenenband bij temperaturen onder de 7 graden minder te presteren dan winterbanden. Als je toch kiest voor vierseizoenenbanden, kies dan wel voor banden met een sneeuwvloksymbool. 

Europese wetgeving

In Europa verschillen de regels over winterbanden een sneeuwkettingen vaak per land. Ga je deze winterperiode op reis naar het buitenland? Check de wetten in de landen waar je doorheenrijdt in het overzicht voor personen- en bestelwagens of voor vrachtwagens. Zo weet je zeker dat je voldoet aan de plaatselijke regels en niet aansprakelijk bent bij een eventueel ongeluk. Dat is wel zo veilig!