
Brandt dit lampje op je dashboard?
Check dan meteen je banden.
Sinds 1 november 2014 is elke nieuwe auto verplicht voorzien van een bandenspanning-controlesysteem. Dit systeem wordt vaak TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) genoemd. Inmiddels hebben ruim twee miljoen auto’s in Nederland TPMS. Het is een belangrijk veiligheidssysteem. Het waarschuwt met een lampje op het dashboard als de bandenspanning in één of meer banden te laag is.
Controleer je banden als het waarschuwingslampje brandt
Het TPMS-systeem signaleert een lekke band ruim voordat je het zelf in de gaten hebt. Ga, zodra het lampje brandt, meteen op zoek naar een veilige parkeerplek en controleer je banden. Heb je geen lekke band en brandt het lampje? Breng dan je banden zo snel mogelijk op de juiste spanning.
Praktijkcase
Tijdig reageren op een TPMS-waarschuwing is belangrijk. Voor een automobilist die doorreed met een brandend bandenspanning-waarschuwingslampje kwam deze goede raad te laat. De band was na 21 kilometer leeggelopen en zijn auto kwam op de linkerbaan tot stilstand. Een achterligger reed met hoge snelheid tegen de gestrande auto en raakte daarbij zwaargewond. Vermijd onveilige situaties en reageer adequaat op TPMS signalen.
TPMS en werkzaamheden van de bandenspecialist
De VACO-bandenspecialist is ook een TPMS-specialist. Bij een bandenwissel of een bandencheck controleert de expert de werking van het systeem in jouw auto. In grote lijnen zijn er twee soorten TPMS: directe systemen en indirecte systemen. In het instructieboekje van je auto staat welk systeem jouw auto heeft. Je kunt het uiteraard ook aan je bandenspecialist vragen.
Heeft je auto een direct TPMS-systeem?
Dan is elk wiel voorzien van een sensor. Je bandenspecialist controleert of de sensoren goed functioneren en of de batterij van elke sensor nog voldoende levensduur heeft. In sommige gevallen, zoals bij een lege sensorbatterij, is vervanging van een TPMS sensor noodzakelijk om van de voordelen van TPMS te blijven profiteren.
Heeft je auto een indirect TPMS-systeem?
Dan heeft het systeem geen sensoren. Indirect TPMS werkt alleen op basis van software. Soms moet het systeem via het dashboard ingesteld worden om veilig verder te rijden. Dat is meestal vrij eenvoudig. Hoe werkt dat? Kijk op het scherm van het dashboard of lees de instructies van je auto. Kom je er niet uit? Maak dan een afspraak met de VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.
TPMS en APK
TPMS is een onderdeel van de APK. Eigenaren van auto’s uit 2017 of ouder krijgen een reparatieadvies bij een brandend TPMS-controlelampje en juiste bandenspanning. Een auto uit 2018 of nieuwer wordt afgekeurd als het TPMS-lampje blijft branden.
TPMS-sensoren voor winterwielen
Wie in de winter ook verzekerd wil zijn van het automatische bandenspanning-controlesysteem, voorziet ‘winterwielen’ ook van TPMS-sensoren. Je VACO-bandenspecialist kan je adviseren en de montage van de sensoren verzorgen.
HET BELANG VAN GOEDE BANDENSPANNING
√ kortere remweg
√ stabielere wegligging
√ minder kans op een lekke band en een klapband
√ minder bandslijtage
√ lagere brandstofkosten
√ minder CO2-uitstoot
√ meer rijcomfort