bandenlabel

 
 

Met het bandenlabel kan je banden
op drie punten vergelijken. Zo kun
je de juiste bandenkeus maken.

Over het bandenlabel

Als je nieuwe banden koopt moet je leverancier je informatie verschaffen over het bandenlabel. Meestal zie je het bandenlabel in de vorm van een sticker op de band. Er zijn tientallen prestatiecriteria om de kwaliteit van een band te beoordelen. Het bandenlabel geeft een waarde voor drie belangrijke prestaties: grip op nat wegdek, de brandstofefficiëntie en het externe afrolgeluid. De keuze voor een band hangt af van wat je persoonlijk belangrijk vindt en ook van je rijstijl.

Criterium 1: Grip op nat wegdek

Hoe meer grip, hoe korter de remweg. Het bandenlabel geeft de verschillen aan bij een noodstop op een nat wegdek. De remweg van een band met klasse A is al gauw zo’n 30% korter dan van een vergelijkbare band met klasse E. Bij een snelheid van 80 km/h komt dat neer op circa 18 meter verschil in remweg. Ofwel: het verschil van vóór of na de kruising stilstaan bij een noodstop.

Criterium 2: Brandstofefficiëntie

Het brandstofverbruik van een auto, of het elektriciteitsverbruik van een elektrische auto, is afhankelijk van veel factoren. Bijvoorbeeld het gewicht van de auto, de rijsnelheid, rijstijl, bandenspanning en de rolweerstand van de banden. De rolweerstand van banden van personenauto’s is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van het brandstofverbruik. Hoe lager de rolweerstand, hoe hoger (gunstiger) de brandstofefficiëntie. Het brandstofgebruik van een personenauto met klasse A-banden is circa 7,5% lager dan dezelfde auto met banden met klasse E.

 

Criterium 3: Extern afrolgeluid

Een deel van het geluid van een voorbijrijdende auto is afkomstig van de banden. Het bandenlabel vermeldt dit zogeheten ‘externe afrolgeluid’ van de band. Een band met een ‘B’ is tot 3 decibel (dB(A)) stiller dan de wettelijke limiet. Een band met een label ‘A’ is meer dan 3 decibel stiller dan die limiet. 3 decibel lijkt misschien weinig, maar is het niet: 3 decibel minder komt overeen met een halvering van de geluidssterkte.

Sneeuwvloksymbool

Echte ‘winterbanden en vierseizoenenbanden zijn voorzien van het sneeuwvloksymbool. Banden met dit symbool hebben veel meer grip op een besneeuwd en glad wegdek dan banden zonder dit symbool. Het sneeuwvloksymbool staat ook op het bandenlabel van de betreffende banden. Daardoor is het heel eenvoudig om de bandenlabels van winterbanden met elkaar te vergelijken, of de labels van vierseizoenenbanden naast elkaar te zetten.

Wat zegt het label niet

Niet alle criteria zijn in het bandenlabel opgenomen. Voorbeelden van criteria die niet op het huidige bandenlabel staan: slijtvastheid (kilometerrendement), remmen op droog wegdek, geluidsproductie in het voertuig, handling en aquaplaning.

bandenlabel

Vragen over het bandenlabel?

De VACO-bandenspecialist kan je helpen bij het maken van de juiste bandenkeus. Met deze dealerlocator vind je de VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.

BandVeilig