bandenlabel

 
 

Met het bandenlabel kan je banden
op drie punten vergelijken. Zo kun
je de juiste bandenkeus maken.

Over het bandenlabel

Als je nieuwe banden koopt moet je leverancier je informatie verschaffen over het bandenlabel. Meestal zie je het bandenlabel in de vorm van een sticker op de band. Er zijn tientallen prestatiecriteria om de kwaliteit van een band te beoordelen. Het bandenlabel geeft een waarde voor drie belangrijke prestaties: grip op nat wegdek, de brandstofefficiëntie en het externe afrolgeluid. De keuze voor een band hangt af van wat je persoonlijk belangrijk vindt en ook van je rijstijl.

Nieuw bandenlabel per 1 mei 2021

Het ‘oude’ bandenlabel maakte geen onderscheid tussen zomerbanden en winterbanden. Het gevolg was dat de bandenlabels van zomer- en winterbanden vaak (onterecht) met elkaar werden vergeleken.

sneeuwvloksymbool

Vanaf 1 mei 2021 kan iedereen aan het label zien of een band een winterband is: echte winterbanden krijgen een bandenlabel met het sneeuwvloksymbool. Dit nieuwe bandenlabel maakt het daarmee heel eenvoudig om de bandenlabels van winterbanden met elkaar te vergelijken. Winterbanden met het sneeuwvloksymbool hebben veel meer grip op een besneeuwd en glad wegdek dan banden zonder dit symbool.

Criterium 1: Grip op nat wegdek

Hoe meer grip, hoe korter de remweg. Het bandenlabel geeft de verschillen aan bij een noodstop op een nat wegdek. De remweg van een band met klasse A is al gauw zo’n 30% korter dan van een vergelijkbare band met klasse E. Bij een snelheid van 80 km/h komt dat neer op circa 18 meter verschil in remweg. Ofwel: het verschil van vóór of na de kruising stilstaan bij een noodstop.

Criterium 2: Brandstofefficiëntie

Het brandstofverbruik van een auto is afhankelijk van veel factoren. Bijvoorbeeld het gewicht van de auto, de rijsnelheid, rijstijl, bandenspanning en de rolweerstand van de banden. De rolweerstand van banden van personenauto’s is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van het brandstofverbruik. Hoe lager de rolweerstand, hoe hoger (gunstiger) de brandstofefficiëntie. Het brandstofgebruik van een personenauto met klasse A-banden is circa 7,5% lager dan dezelfde auto met banden met klasse E.

Brandstofefficientie

 

Criterium 3: Extern afrolgeluid

Een deel van het geluid van een voorbijrijdende auto is afkomstig van de banden. Het bandenlabel vermeldt dit zogeheten ‘externe afrolgeluid’ van de band. Een band met een ‘B’ is tot 3 decibel (dB(A)) stiller dan een band met een C-label. Een band met een label ‘A’ is meer dan 3 decibel stiller dan een ‘C-band’ qua extern afrolgeluid. 3 decibel lijkt misschien weinig, maar is het niet: 3 decibel minder komt overeen met een halvering van de geluidssterkte.

Wat zegt het label niet

Niet alle criteria zijn in het bandenlabel opgenomen. Voorbeelden van criteria die niet op het huidige bandenlabel staan: slijtvastheid (kilometerrendement), remmen op droog wegdek, geluidsproductie in het voertuig, handling en aquaplaning.

bandenlabel

Vragen over het bandenlabel?

De VACO-bandenspecialist kan je helpen bij het maken van de juiste bandenkeus. Met deze dealerlocator vind je de VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.

BandVeilig