Veilig op weg? Hoeveel gewicht
kunnen jouw banden dragen?

Achter de maataanduiding op de band staan een getal en een letter. Bijvoorbeeld: 205/55 R16 91 H

91 = Belastingindex

Hoeveel gewicht kan een band dragen? Dat kun je aflezen in de belastingindex/draagvermogen in kg-tabel. In dit voorbeeld: belastingindex 91 komt overeen met een draagvermogen van 615 kilogram. De vier banden van een auto moeten minimaal voldoende draagvermogen hebben om het gewicht van een maximaal beladen auto te kunnen dragen. 

Let op: het draagvermogen van een band geldt alleen bij de juiste bandenspanning. Te zachte banden kunnen minder gewicht dragen. Controleer je bandenspanning minimaal elke twee maanden.

H = Snelheidssymbool

Het snelheidssymbool heeft betrekking op de maximumsnelheid van een band. Zie de afbeelding hieronder. Een voorbeeld: een band met snelheidssymbool H is ontwikkeld voor snelheden tot 210 km/h. Ook als je bijvoorbeeld nooit sneller rijdt dan 130 km/h, is het belangrijk dat je op banden met het juiste snelheidssymbool rijdt. Ter illustratie: een automodel met een hogere topsnelheid heeft meer motorvermogen, trekt dus sneller op en heeft een krachtiger remsysteem. Een band met het juiste snelheidssymbool is daar speciaal voor ontworpen.  

Let op: de bandenspanning heeft invloed op de snelheid die een band veilig kan halen. Controleer je bandenspanning minimaal elke twee maanden.  

 

Zitten onder jouw auto de juiste banden? Neem geen risico en vraag aan je VACO-bandenspecialist of hij je banden controleert. Dan krijg je meteen professioneel advies en antwoord op je vragen.