lichtmetalen wielen

 

Tips voor de aanschaf en het
onderhoud van je wielen

LICHTMETALEN WIELEN

Technische eisen

Lichtmetalen wielen geven je auto een mooie en sportieve uitstraling. Maar het gaat niet alleen om het uiterlijk. Een wiel moet ook aan een aantal technische eisen voldoen. Zo moet het wiel voldoende draagvermogen hebben. Op deze pagina belangrijke tips waar je op moet letten bij de aanschaf van lichtmetalen wielen.

Draagvermogen

De belangrijkste technische eigenschap van een wiel is het draagvermogen. Het gewicht van je auto bepaalt het minimale draagvermogen dat de wielen moet hebben. Met de opkomst van (plug-in) hybrides en volledig elektrische auto's neemt de aandacht voor het juiste draagvermogen alleen maar toe. Deze auto's zijn zwaarder dan 'gewone' auto's. Dit geldt ook voor zware SUV's. Vraag je VACO-bandenspecialist om advies.

Voordelen van een tweede set wielen

√  De wissel gaat sneller en is goedkoper
√  Band-wielcombinaties hoeven niet per se opnieuw gebalanceerd te worden
√  Minder kans op beschadiging van de band
√  De bandenmaat hoeft niet hetzelfde te zijn
√  Een extra set wielen is een meerwaarde bij de verkoop van je auto.

Wiel of velg?

Een wiel is iets anders dan een velg. De velg is uitsluitend de buitenste ring van het wiel waarop de band is gemonteerd. Een lichtmetalen wiel bestaat uit een velg, spaken en het hart, inclusief de boutgaten en het naafgat.

Wielmaat

Bij iedere auto hoort een standaardwielmaat. Het is  echter wel mogelijk om grotere en bredere wielen onder een auto te monteren. En in de winter kun je terug naar een maatje kleiner. Ommonteren naar een andere wielmaat is specialistisch vakwerk. Ga veilig op weg en laat je van te voren goed adviseren door een VACO-bandenspecialist

Wielentrends voor 2021

Lees alles over de nieuwste trends voor lichtmetalen wielen in onze Wielenspecial 2021. Met extra aandacht voor het draagvermogen, wielen voor elektrische auto's en truck- en trailerwielen.

Alles over lichtmetalen wielen

 

 

 

Juiste boutgaten

Bij de keuze van een set wielen moeten de wielen niet alleen het juiste aantal boutgaten hebben. De boutgaten moeten ook op de juiste plaats zitten (steekcirkel).  Controleer ook of de wielbouten van de gemonteerde wielen passen op het reservewiel van de auto. Is dit niet het geval? Zorg dan voor een extra set wielbouten. Zo kom je langs de kant van de weg niet voor verrassingen te staan!

Sneeuwkettingen en wielen

Wintersportliefhebbers moeten bij de aanschaf van een nieuwe set wielen rekening houden met het monteren van sneeuwkettingen. Zijn je banden breed, dan gaat het monteren van de sneeuwkettingen lastiger. Autofabrikanten schrijven vaak voor welke band- en wielmaat gemonteerd moet zijn om met de sneeuwkettingen te rijden. Lees hier nog meer deze tips voor sneeuwkettingen

 

Zo houd je je wielen mooi

De meeste lichtmetalen wielen worden gemaakt van een legering op basis van aluminium. Daarna krijgt het wiel een aantal laklagen. De laklagen zijn kwetsbaar en kunnen worden aangetast als je de verkeerde (agressieve) schoonmaakmiddelen gebruikt. Het gevolg: oxidatie. Met deze do's en don'ts voorkom je dat en heb je langer plezier van je mooie wielen:

Wielen schoonmaken: DO's
√   Maak je wielen regelmatig schoon
√   Gebruik geen agressieve reinigers
√   Zet je wielen geregeld in de was
√   Werk stoeprandschade en steenslag op tijd bij

Wielen schoonmaken: DON'TS
√  Poets je wielen nooit in direct zonlicht
√  Breng geen velgenreiniger aan op hete wielen
√  Gebruik geen wasbenzine
√  Gebruik geen ovenreinigerspray of alkalische/zure reinigingsmiddelen
√  Een staalborstel, staalwol en schuursponsjes kunnen krasjes veroorzaken
√  Gebruik geen huishoudelijke schoonmaakmiddelen
√  Gebruik geen tandpasta en tandenborstel
√  Gebruik liever geen hogedrukspuit.

wielen

Bewaren wielbouten/wielsloten

Bewaar de wielbouten bij het reservewiel. Zo raken ze niet kwijt. Wielsloten worden gemonteerd in plaats van een wielmoer of wielbout. Ze voorkomen diefstal van band-wielcombinaties. Je hebt een speciale sleutel of adapter nodig om ze los te draaien. Bewaar deze sleutel ook bij het reservewiel.