lichtmetalen wielen

 

 

Tips voor de aanschaf en het
onderhoud van je wielen.

Mooie en veilige lichtmetalen wielen

Lichtmetalen wielen geven je auto een mooie en sportieve uitstraling. Maar het gaat niet alleen om het uiterlijk. Een wiel moet ook aan technische eisen voldoen. Zo moet het wiel voldoende draagvermogen hebben. Op deze pagina lees je belangrijke tips om op te letten bij de aanschaf van lichtmetalen wielen.

Draagvermogen

De belangrijkste technische eigenschap van een wiel is het draagvermogen. Het maximale gewicht van je auto, met passagiers en bagage, bepaalt het minimale draagvermogen dat de wielen moeten hebben. Let op: auto’s worden steeds zwaarder. Met de opkomst van (plug-in) hybrides en volledig elektrische auto's neemt de aandacht voor het juiste draagvermogen alleen maar toe. Vraag je VACO-bandenspecialist om advies.

Voordelen van een tweede set wielen

Beschik je over een set zomer- en winterbanden?
Dan is het aantrekkelijk om een extra set wielen voor je winterbanden te kopen.
De voordelen zijn:
• De bandenwissels in het voorjaar en het najaar gaan sneller en zijn goedkoper
• Band-wielcombinaties hoeven niet per se opnieuw gebalanceerd te worden
• Minder kans op beschadiging van de band
•  De bandenmaat van de winterbanden en zomerbanden hoeft niet hetzelfde te zijn (voorbeeld: 18 inch zomerbanden en 17 inch winterbanden)
• Een extra set wielen is een meerwaarde bij de verkoop van je auto

Heb je twee sets wielen, met verschillende wielbouten?
Bewaar de wielbouten die je niet gebruikt bij het reservewiel. Zo raak je ze niet kwijt en heb je, in het geval van een lekke band, altijd de juiste wielbouten voor je reservewiel bij je. Sommige auto’s hebben anti-diefstal wielsloten, die worden gemonteerd in plaats van een wielmoer of wielbout. Je hebt een speciale sleutel of adapter nodig om ze los te draaien. Bewaar deze sleutel ook bij het reservewiel.

Wielentrends

Lees alles over de nieuwste trends voor lichtmetalen wielen in de Wielenspecial 2022: met extra aandacht voor het draagvermogen, wielen voor elektrische auto's en truck- en trailerwielen.

Wielmaat

Bij iedere auto hoort een standaard wielmaat. Het is mogelijk om grotere en bredere wielen onder een auto te monteren. In de winter kun je terug naar een maatje kleiner. Ommonteren naar een andere wielmaat is specialistisch vakwerk. Ga veilig op weg en laat je van tevoren goed adviseren door een VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.

Welke wielen? Vraag advies!

Let bij de keuze van een nieuwe set wielen op het aantal en de positie van de boutgaten. De positie van de boutgaten wordt bepaald door de 'steekcirkel'. Dat is een denkbeeldige cirkel, die door het hart van de boutgaten loopt. Elk wiel heeft nog veel meer belangrijke technische specificaties. Het is belangrijk dat alle eigenschappen van een set wielen bij je auto passen. Alleen dan rijd je veilig.

Dus: neem geen risico en kies voor maximale veiligheid. Kies samen met je VACO bandenspecialist een mooie én perfect passende wielenset. Zo weet je zeker dat draagvermogen, ET-waarde en andere belangrijke eigenschappen overeenkomen met wat voor jouw auto goed is.

Wielen mooi houden

De meeste lichtmetalen wielen worden gemaakt van een legering op basis van aluminium. Daarna krijgt het wiel een aantal laklagen. De laklagen kunnen worden aangetast als je de verkeerde (agressieve) schoonmaakmiddelen gebruikt. Het gevolg is oxidatie. Voorkom dat en je hebt langer plezier van je mooie wielen.

Wielen schoonmaken: DO's

 • Maak je wielen regelmatig schoon
 • Gebruik geen agressieve reinigers
 • Zet je wielen geregeld in de was
 • Werk stoeprandschade en steenslag op tijd bij

Wielen schoonmaken: DON'TS

 • Poets je wielen nooit in direct zonlicht
 • Breng geen velgenreiniger aan op hete wielen
 • Gebruik geen wasbenzine
 • Gebruik geen ovenreinigerspray of alkalische/zure reinigingsmiddelen
 • Een staalborstel, staalwol en schuursponsjes kunnen krasjes veroorzaken
 • Gebruik geen huishoudelijke schoonmaakmiddelen
 • Gebruik geen tandpasta en tandenborstel
 • Gebruik liever geen hogedrukspuit.

wielen

Sneeuwkettingen en wielen

Wintersportliefhebbers moeten bij de aanschaf van een nieuwe set wielen rekening houden met het monteren van sneeuwkettingen. Zijn je banden breed, dan gaat het monteren van de sneeuwkettingen lastiger. Als je op een grotere maat wielen dan standaard rijdt, kan het zijn dat er geen ruimte is voor de sneeuwketting tussen de band en de wielkast. Lees hier nog meer tips over sneeuwkettingen.

BandVeilig