
Winterbanden-weetjes
Een vierseizoenenband is een zomer- en winterband in één. Daarmee is dit type band een compromis. Dit wordt ook aangetoond in bandentests van de ADAC, de Duitse tegenhanger van de ANWB. Telkens weer blijkt de vierseizoenenband bij temperaturen onder de 7 graden minder te presteren dan winterbanden. Als je toch kiest voor vierseizoenenbanden, kies dan wel voor banden met een sneeuwvloksymbool. Lees er op deze pagina meer over.
Winterbanden presteren bij temperaturen onder de 7 graden beter dan zomerbanden. Zelfs in de zachtste winters ligt de gemiddelde temperatuur in Nederland lager dan 7 graden. De rubbersamenstelling is dermate dat winterbanden bij ijzel, sneeuw en regen meer grip hebben.
Met winterbanden heb je meer grip en een kortere remweg
Op bijvoorbeeld besneeuwde en natte wegen hebben winterbanden meer grip bij remmen en optrekken. Op zo'n weg is de remweg tot wel meer dan de helft korter dan op zomerbanden. Dat betekent dat je bij een snelheid van 50 km/u circa 28 meter eerder stilstaat! Wel zo veilig om te wisselen van zomer- naar winterbanden en vice versa.
Lees hier hier meer over winterbanden.
Kies voor een winterband die op de zijkant is voorzien van het sneeuwvloksymbool. Daarnaast is het belangrijk dat je winterbanden koopt met de juiste technische kenmerken. Belangrijke technische kenmerken zijn de belastingindex en het snelheidssymbool. Die kun je vinden op de zijkant van de band.
Bijvoorbeeld: in de aanduiding 205/55 R16 84 V is ‘84’ de belastingindex (in dit geval: de band heeft een draagvermogen van 500 kg) en ‘V’ het snelheidssymbool (in dit geval: tot 240 km/h).
Je kunt kiezen voor winterbanden in de standaard bandenmaat die onder je auto hoort (kijk hiervoor in het instructieboekje).
Wil je een andere bandenmaat? Vraag dan de VACO-bandenspecialist om advies.
Ja. In sommige landen, zoals Duitsland en Frankrijk, moet het voertuig tijdens winterse wegcondities aangepast zijn aan de omstandigheden. Als je betrokken raakt bij een ongeval en je hebt geen winterbanden, is de kans groot dat je (deels) schuldig wordt bevonden. In het ergste geval krijg je een deel van je (letsel)schade niet vergoed, omdat je mede aansprakelijk bent vanwege het rijden op ongeschikte banden.
Een compleet overzicht van de winterbanden- en sneeuwkettingenverplichting in Europa vind je op deze pagina.
Nee, integendeel: winterbanden hebben in de winter door hun rubbersamenstelling gemiddeld een iets lagere rolweerstand dan zomerbanden. Dit zorgt voor een lager brandstofverbruik of, voor elektrische auto’s, een grotere actieradius.
Dat hangt af van het type winterband dat je kiest. De maximumsnelheid van een band kun je bepalen aan de hand van het snelheidssymbool dat op de zijkant van de band staat. De meest voorkomende zijn: T (190 km/u), H (210 km/u) en V (240 km/u). Als je een band kiest met een maximumsnelheid die lager is dan van je zomerbanden, dan moet dat duidelijk op je dashboard worden aangegeven met een sticker.
Laat je, voor je eigen veiligheid, goed informeren door je VACO-bandenspecialist.
Het is veilig om je aan de maximale snelheid te houden.
Uit tests is gebleken dat moderne winterbanden met een sneeuwvloksymbool in de winter minder geluid maken dan zomerbanden. Door de toepassing van speciale rubbermengsels (soepeler) en door de computer ontworpen loopvlakpatronen zijn de meeste fabrikanten erin geslaagd het geluidsniveau tot een minimum te reduceren.
Ja, wanneer je naar het buitenland gaat en rijdt op kleine (berg-)wegen dan zijn in veel landen sneeuwkettingen verplicht. De verplichting wordt aangegeven met een verkeersbord met een wiel met sneeuwketting. Maar let op: sneeuwkettingen zijn niet geschikt voor het rijden op doorgaande wegen of snelwegen. Bij weinig of geen sneeuw beschadigen sneeuwkettingen het wegdek.
In Nederland niet, in veel andere landen wel. De wetgeving verschilt per land. Informatie per land vind je in het overzicht Europese regelgeving voor het gebruik van winterbanden voor bedrijfsvoertuigen.
Net als bij winterbanden voor personenwagens worden de winterse eigenschappen van bedrijfswagenbanden op de zijkant van de band aangegeven. In tegenstelling tot winterbanden voor personenwagens bestaat er voor trucks geen officiële test. Bandenfabrikanten geven zelf aan wanneer de band beschikt over winterse eigenschappen. Dit doen ze door naast het M+S-symbool een apart sneeuwvlokkristal of een andere gebruiksmarkering zonder officiële status op de band te zetten. Ook voor truckbanden geldt dat alleen een M+S-markering niet voldoende is om optimale prestaties in de winter te garanderen.
Echte winterbanden zijn, naast het profiel, ook te herkennen aan het sneeuwvloksymbool. In 2010 is het sneeuwvloksymbool (met de daarbij behorende officiële teksten) officieel erkend door de Europese Unie. Op termijn zal het sneeuwvloksymbool de M+S-markering (Mud & Snow) op winterbanden vervangen. Echter, hiervoor dienen alle winterbanden met de aanduiding M+S en het sneeuwvloksymbool uit het verkeer verdwenen te zijn.
Op dit moment gelden daarom in de meeste Europese landen alle banden met een M+S of M&S-aanduiding op de zijkant van de band wettelijk als een winterband. Dit betekent dat álle banden met een M+S-aanduiding (incl. bijvoorbeeld 4×4 en SUV-banden) juridisch gezien winterbanden zijn. Echter, in de praktijk presteren banden met alleen een M+S-codering onder winterse omstandigheden aanzienlijk minder. Ook voor SUV’s en 4×4-voertuigen zijn winterbanden met sneeuwvloksymbool verkrijgbaar.
Nee, het sneeuwvloksymbool is wettelijk niet verplicht. Brancheorganisatie VACO raadt automobilisten sterk aan winterbanden aan te schaffen die voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool. Het symbool is een indicatie dat de band voldoet aan de opgestelde normen voor winterbanden.
Nee, winterbanden hebben dezelfde bandenspanning nodig als zomerbanden met dezelfde maatvoering (bijvoorbeeld 205/55 R16). Voor de juiste bandenspanning kijk je in het onderhoudsboekje van je auto, aan de binnenzijde van het bestuurdersportier of het klepje van de tankdop. Kies je voor winterbanden met een afwijkende maat, dan moet je de bandenspanning aanpassen aan de spanning die hoort bij de desbetreffende maat. Je VACO-bandenspecialist kan je daar alles over vertellen.
Nee, winterbanden slijten tijdens winterse omstandigheden niet sneller dan zomerbanden. Andersom geldt wel: zomerbanden slijten in de winter sneller dan winterbanden. Wanneer je banden door gebrek aan grip doorslippen slijten ze sneller.
In de zomer zijn winterbanden in het nadeel vanwege de zachtere rubbersamenstelling, die bij zomerse temperaturen voor extra slijtage zorgt en voor minder grip. Wissel dus op tijd.
Gedemonteerde banden en wielen moeten opgeslagen worden. Thuis vormen ze vaak een sta-in-de-weg. Veel bandenspecialisten bieden de mogelijkheid de gedemonteerde banden en wielen voor je op te slaan. Kijk voor een VACO-bandenspecialist, tevens opslagpunt, bij jou in de buurt.
Bewaar je de banden toch liever thuis? Sla dan je banden en wielen op een donkere en koele plaats op, bijvoorbeeld in je garage of kelder. Als de banden om de wielen blijven zitten, sla de band-wielcombinaties dan liggend of hangend op. Als alleen de banden worden verwisseld dan kan je de banden ook staand opslaan.
Voor Nederland geldt: ja, voor zomerbanden en winterbanden bedraagt de wettelijke minimale profieldiepte 1,6 mm.
Voor de meeste winterbanden wordt echter een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd. De reden: de meeste winterbanden verliezen (een groot deel van) hun winterse eigenschappen bij een profieldiepte minder dan 4 mm.
VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche in Nederland, adviseert voor de verkeersveiligheid om zomerbanden te vervangen bij 2 mm. In andere landen geldt in veel gevallen een andere wettelijke minimale profieldiepte. Kijk hier voor een overzicht.
Het is niet noodzakelijk, maar de aanschaf van een tweede set wielen is een economisch verantwoorde aankoop.
Enkele voordelen:
- Het wisselen kost minder tijd: de bandenspecialist hoeft de banden niet te demonteren en te monteren.
- Complete band-wielcombinaties hoeven niet per se opnieuw gebalanceerd te worden. Controle is wel aan te raden.
- De kans op schade van de band is kleiner omdat de band niet telkens opnieuw gemonteerd hoeft te worden.
- Een extra set wielen is een meerwaarde bij de verkoop van uw auto.
Daarnaast is het een prettige gedachte dat er jaarlijks tweemaal goed naar de staat van de banden gekeken wordt.
Waar bewaar ik de wielbouten/wielsloten?
Bewaar de wielbouten van de wielen die bij je bandenspecialist in opslag liggen bij je reservewiel. Zo voorkom je dat ze kwijtraken en heb je ze bij de bandenwissel direct bij de hand. Wielsloten worden gemonteerd in plaats van een wielmoer of wielbout. Ze voorkomen dat band-wielcombinaties gestolen worden. Voor het monteren en demonteren heb je een speciale sleutel of adapter nodig om ze los te draaien. Bewaar deze sleutel ook bij het reservewiel, zo heb je hem altijd bij de hand.
