Doe de bandencheck

 

Veel automobilisten rijden rond
met beschadigde banden.
Hoe vaak controleer jij je banden?

Check je bandenspanning

Rubber is poreus. Een band verliest daardoor 0,1 bar spanning per maand. Als je met onderspanning rijdt, dan vervormt je band en heb je minder grip op de weg. Ook verbruik je meer brandstof, slijten je banden sneller en is het slechter voor het milieu. Pomp daarom regelmatig - liefst één keer per maand - je banden op.

WAT IS DE JUISTE BANDENSPANNING
Veel automobilisten vragen zich af wat de juiste bandenspanning is voor hun banden. Die vind je in het instructieboekje van je auto, of op de sticker aan de binnenkant van het brandstofklepje, of in de deurstijl. Twijfels? Rijd dan even langs bij een VACO-bandenspecialist. Of check je bandenspanning met je kenteken en bandenmaat via watismijnbandenspanning.nl

Check je profieldiepte

Als je banden te weinig profiel hebben, kunnen ze het water op de weg niet meer goed afvoeren. Met als gevolg dat je auto begint te glijden en onbestuurbaar wordt. Check daarom je bandenprofiel regelmatig op slijtage of beschadigingen. Ga je op vakantie? Neem geen risico en laat voor vertrek je banden goed controleren door de VACO-bandenspecialist.

HOE CONTROLEER JE DE PROFIELDIEPTE
In het profiel van je band zit een profieldiepte-metertje. Deze zit ter hoogte van de letters TWI (Tread Wear Indicator) op de zijkant van je band.  Is het profiel afgesleten tot aan de profieldiepte-meter? Dan is het hoog tijd voor een nieuwe band.

Check je banden op beschadigingen

Bandenrubber droogt na verloop van tijd uit. Dat kan je zien aan kleine droogtescheurtjes in het profiel of op de zijkant van de band. Op de foto hieronder kun je dit duidelijk zien. Loop eens een rondje om je auto en controleer je banden op deze scheurtjes of andere beschadigingen.Doedebandencheck: check je banden op beschadigingen

 

Profieldieptemeter in het profiel van een band

Een profieldiepte-metertje in het profiel van een winterband

 

 

 

Campagne Doedebandencheck

De campagne Doedebandencheck is een verkeersveiligheidscampagne van VACO. Doe de bandencheckDeze campagne is erop gericht om de Nederlandse automobilist bewuster te maken van de staat van zijn banden. Dit is nodig, omdat uit onderzoek blijkt dat veel automobilisten rondrijden op beschadigde banden en dat is levensgevaarlijk (denk bijvoorbeeld aan een klapband). 

Waar kan ik mijn banden laten controleren?

De VACO-erkende bandenspecialist controleert graag even je banden. Deze specialisten zitten door het hele land verspreid en je herkent ze aan het bord VACO Erkend. Dit keurmerk staat garant voor vakmanschap. Met de dealerlocator vind je makkelijk een VACO-erkende bandenspecialist bij jou in de buurt.