Doe de bandencheck

 

Veilig op weg? Doedebandencheck!
Hoe vaak controleer jij je banden?

Campagne Doedebandencheck

Veel Nederlanders gaan er deze zomer op uit met de auto, caravan of camper. Honderdduizenden caravans, campers, aanhangers en trailers hebben een lange winter in de stalling achter de rug. Dit kan gevolgen hebben voor de staat van de banden. De VACO-campagne Doedebandencheck wijst automobilisten op het belang van goede, veilige banden.

Bandenspanning

Pech onderweg? Daar moet je toch niet aan denken als je op vakantie gaat!

Veel automobilisten vergeten hun bandenspanning te checken. Als je banden te zacht zijn, slijten ze sneller en verbruik je meer brandstof. Een forse onderspanning kan zelfs een klapband tot gevolg hebben. Dus check minimaal elke twee maanden de bandenspanning van je auto. Ga je op vakantie? Check de spanning van je auto, camper, caravan of andere aanhanger dan vlak voor vertrek.

Wat is de juiste bandenspanning? De juiste spanning van je autobanden vind je in het instructieboekje van je auto, of op de sticker aan de binnenkant van het brandstofklepje, of in de deurstijl. De juiste spanning van de banden van je caravan of andere aanhanger staat vermeld op een sticker bij de wielkasten, of in de gebruiksaanwijziging.

Beschadigingen? check!

Beschadigingen aan een band, zoals een spijker, blijven vaak onopgemerkt tot het te laat is. Laat je niet verrassen. Ga veilig op weg en laat je banden voor vertrek naar je vakantiebestemming controleren.  Je VACO-bandenspecialist staat voor je klaar.

Check de leeftijd van je banden

Caravans en aanhangers voor een boot of bagage maken relatief weinig kilometers. Na jaren van gebruik hebben de banden van deze recreatievoertuigen meestal nog meer dan genoeg profiel. Door veroudering droogt het rubber echter uit en wordt de band minder veilig. Op de foto hieronder zie je duidelijk de kleine droogtescheurtjes die in de band kunnen ontstaan. VACO adviseert, net als de ANWB, om de banden vanaf zes jaar na aanschaf jaarlijks te laten controleren. Met een professionele controle door de VACO-bandenspecialist wordt het risico op een klapband of een lekke band zo klein mogelijk. Dat is wel zo veilig!

Check je profieldiepte

Als je banden te weinig profiel hebben, kunnen ze het water op de weg niet meer goed afvoeren. Met als gevolg dat je auto grip verliest, kan gaan glijden en onbestuurbaar kan worden. Check daarom je bandenprofiel regelmatig op slijtage of beschadigingen. Heb je twijfels of vragen over je banden, bijvoorbeeld voordat je op vakantie gaat? Neem geen risico en laat je banden controleren door je VACO-bandenspecialist.

Hoe controleer je de profieldiepte

Op de zijkant van de band staat een zogeheten TWI-markering (Tread Wear Indicator). Ongeveer ter hoogte van deze markering zitten profieldieptemeters in de hoofdgroeven van de band. Zijn je banden versleten tot op de hoogte van deze profieldieptemeters? Dan is het hoog tijd voor nieuwe banden. Je hebt de wettelijke minimale profieldiepte bereikt.

Profieldieptemeter in het profiel van een band

Een profieldiepte-metertje in het profiel van een winterband

 

 

 

Waar kan ik mijn banden laten controleren?

De VACO-erkende bandenspecialist controleert graag je banden. Deze specialisten zitten door het hele land verspreid en je herkent ze aan het bord VACO Erkend. Dit keurmerk staat garant voor vakmanschap. Met de dealerlocator vind je makkelijk een VACO-erkende bandenspecialist bij jou in de buurt.

BandVeilig