Doe de bandencheck

 

Veilig op weg? Doedebandencheck!
Hoe vaak controleer jij je banden?

Campagne Doedebandencheck

Door de coronacrisis hebben veel auto’s het afgelopen jaar weinig gereden. Veel automobilisten hebben mede daardoor niet of nauwelijks naar hun banden omgekeken. Met de zomervakantie voor de deur, trekken Nederlanders massaal én corona-proof op reis met hun auto, caravan of camper. Dit kan gevaarlijke gevolgen hebben. De VACO-campagne Doedebandencheck wijst automobilisten op het belang van goede, veilige banden.

Bandenspanning

Pech onderweg? Daar moet je toch niet aan denken als je op vakantie gaat!

Automobilisten vergeten hun bandenspanning te checken. Met een forse onderspanning kan dit zelfs een klapband tot gevolg hebben. Beschadigingen aan de band, zoals een spijker, blijven onopgemerkt. Auto’s die heel lang stilstaan, krijgen last van ‘flatspotting’: vlakke kantjes op de banden. Veel automobilisten die hun caravan of camper uit de winterstalling halen, herkennen dit. En... heb je je winterbanden al laten wisselen? Door het wijdverbreide thuiswerken zijn automobilisten soms vergeten om hun zomerbanden te laten monteren.

Dus: ga veilig op weg en laat je banden controleren vóórdat je de weg opgaat. De VACO-bandenspecialist staat voor je klaar.

Caravans en aanhangers: check!

Caravans en aanhangers voor een boot of bagage maken relatief weinig kilometers. Na jaren van gebruik hebben de banden van deze recreatievoertuigen meestal nog meer dan genoeg profiel. Door veroudering droogt het rubber echter uit en wordt de band minder veilig. VACO adviseert, net als de ANWB, om de banden vanaf zes jaar na aanschaf jaarlijks te laten controleren. Met een professionele controle door de VACO-bandenspecialist wordt het risico op een klapband of een lekke band zo klein mogelijk. Dat is wel zo veilig!

Check je bandenspanning

Rubber is poreus. Een band verliest daardoor circa 0,1 bar spanning per maand. Als je met onderspanning rijdt, dan heb je minder grip op de weg. Je verbruikt meer brandstof, je banden slijten sneller en het is slecht voor het milieu. Bij een grotere onderspanning neemt de kans op een klapband toe. Check daarom minimaal elke twee maanden je bandenspanning.

Wat is de juiste bandenspanning

Veel automobilisten vragen zich af wat de juiste bandenspanning is voor hun banden. Die vind je in het instructieboekje van je auto, of op de sticker aan de binnenkant van het brandstofklepje, of in de deurstijl. Twijfels? Rijd dan even langs bij een VACO-bandenspecialist.

Check je profieldiepte

Als je banden te weinig profiel hebben, kunnen ze het water op de weg niet meer goed afvoeren. Met als gevolg dat je auto grip verliest, kan gaan glijden en onbestuurbaar kan worden. Check daarom je bandenprofiel regelmatig op slijtage of beschadigingen. Heb je twijfels of vragen over je banden, bijvoorbeeld voordat je op vakantie gaat? Neem geen risico en laat je banden controleren door je VACO-bandenspecialist.

Hoe controleer je de profieldiepte

Op de zijkant van de band staat een zogeheten TWI-markering (Tread Wear Indicator). Ongeveer ter hoogte van deze markering zitten profieldieptemeters in de hoofdgroeven van de band. Zijn je banden versleten tot op de hoogte van deze profieldieptemeters? Dan is het hoog tijd voor nieuwe banden. Je hebt de wettelijke minimale profieldiepte bereikt.

Profieldieptemeter in het profiel van een band

Een profieldiepte-metertje in het profiel van een winterband

 

 

 

Check je banden op beschadigingen

Bandenrubber droogt na verloop van tijd uit. Dat kan je zien aan kleine droogtescheurtjes in het profiel of op de zijkant van de band. Op de foto hieronder kun je dit duidelijk zien. Loop eens een rondje om je auto en controleer je banden op deze scheurtjes of andere beschadigingen.

Waar kan ik mijn banden laten controleren?

De VACO-erkende bandenspecialist controleert graag even je banden. Deze specialisten zitten door het hele land verspreid en je herkent ze aan het bord VACO Erkend. Dit keurmerk staat garant voor vakmanschap. Met de dealerlocator vind je makkelijk een VACO-erkende bandenspecialist bij jou in de buurt. 

BandVeilig