Tijd voor zomerbanden

Drie voordelen van het op tijd wisselen naar zomerbanden

Vraag je je af wanneer je het beste je winterbanden kunt laten vervangen door zomerbanden? Ons advies: maak je wisselafspraak als de winter op zijn einde loopt en laat je banden wisselen als de zomertijd is ingegaan. Dit is niet alleen makkelijk te onthouden, maar biedt ook een aantal belangrijke voordelen:

  1. JE RIJDT VEILIGER
    Zomer- en winterbanden zijn speciaal ontwikkeld voor deze seizoenen. Wie in de zomertijd op zomerbanden rijdt, rijdt onder alle weersomstandigheden veiliger. De remweg is korter, de grip in bijvoorbeeld bochten is beter.
  2. JE HOEFT NIET LANG TE WACHTEN OP EEN AFSPRAAK
    Ieder voorjaar laten veel automobilisten hun winterbanden omwisselen voor zomerbanden. Dat betekent vaak topdrukte bij de bandenspecialisten. Maak daarom op tijd een afspraak bij de VACO-erkende bandenspecialist.
  3. MINDER SLIJTAGE
    Zomerbanden slijten minder dan winterbanden bij temperaturen die horen bij de lente en de zomer. Winterbanden zijn gemaakt van zachter rubber. Dat is gunstig in de winter, maar ongunstig op het moment dat het kwik stijgt.

Extra bandencontrole dankzij bandenwissel

Uit onderzoek van VACO is gebleken dat ongeveer 40% van de auto’s minimaal één beschadigde band heeft. Tijdens de bandenwissels controleert de bandenspecialist je banden op mogelijke schades en slijtage. Op die manier ben je verzekerd van twee bandencontroles per jaar. Controleer ook zelf regelmatig je banden en loop eens wat vaker een rondje om je auto. Controleer je banden op slijtage en check iedere 2 maanden je bandenspanning. Twijfel je? Laat dan je banden controleren door een VACO-bandenspecialist.

Wat zijn De Bandenwisselweken?

De Bandenwisselweken is een verkeersveiligheidscampagne van VACO. Deze campagne is twee keer per jaar en start rond de ingang van de zomer- en wintertijd. VACO roept in deze campagne de Nederlandse automobilist op om een afspraak te maken voor de bandenwissel. Doel van de campagne is ervoor te zorgen dat automobilisten het hele jaar op de juiste banden rijden. de bandenwisselweken

Zomer- en winterband: het verschil

Het allerbelangrijkste verschil tussen een zomer- en winterband is de hardheid van het rubber.

RUBBER VAN EEN ZOMERBAND
Het rubber van zomerbanden is harder dan van winterbanden. De combinatie van een zachtere rubbersamenstelling en het speciale profiel van winterbanden werkt in de zomer nadelig. Het stuurgedrag van een auto op winterbanden is minder, evenals de grip. De remweg is langer en de winterbanden slijten sneller.

RUBBER VAN EEN WINTERBAND
Winterbanden zijn gemaakt van zachter en flexibeler rubber. Dit is bij lagere temperaturen nodig voor meer grip en dus meer veiligheid. Zou je in de winter doorrijden op zomerbanden, dan wordt het rubber hard en slippen de banden sneller door. De grip neemt af en de banden slijten sneller.

Waar kan ik mijn banden laten wisselen?

Je banden kun je laten wisselen bij de VACO-erkende bandenspecialist. Deze specialisten zitten verspreid door heel Nederland en je herkent ze aan het bord VACO-Erkend aan de gevel. Dit keurmerk staat garant voor vakmanschap. Dit keurmerk betekent dat je je auto in handen geeft van een betrouwbaar bedrijf. Een bedrijf dat aan hoge kwaliteitseisen voldoet. Deze eisen zijn vastgesteld door VACO,  de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche in Nederland. Ruim 300 bedrijven met meer dan 720 vestigingen in de Nederlandse banden- en wielenbranche zijn bij VACO aangesloten. Met deze dealerlocator vind je makkelijk een VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.

De VACO-bandenspecialist: service en persoonlijk advies

De VACO-bandenspecialist neemt de tijd voor zijn klanten. Wat voor auto heb je, hoeveel kilometers rijd je per jaar, wat is je rijstijl? En niet te vergeten: wat vind je zelf belangrijk? Het VACO-bandenservicebedrijf combineert jouw informatie en wensen met zijn eigen kennis, zodat je erop kunt vertrouwen dat jouw nieuwe banden ook technisch gezien de juiste keuze zijn. Lees hier meer over de VACO-bandenspecialist. Met deze dealerlocator vind je makkelijk een VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.

Brandt dit lampje op je dashboard?

tpmsRijd dan direct naar een veilige plek om om te stoppen en controleer je banden. Dit lampje is van het zogeheten TPMS-systeem. Dit systeem controleert je bandenspanning. Als je bandenspanning ineens heel laag wordt, dan kan het zijn dat je een lekke band hebt. Op dat moment gaat het lampje op je dashboard branden. Rijd dus niet verder, maar controleer je banden meteen.

 

BandVeilig