Tijd voor De Bandenwisselweken

3 voordelen van het op tijd wisselen naar zomerbanden

Vraag je je af wanneer je het beste je winterbanden kunt omwisselen naar zomerbanden? Ons advies: plan je afspraak als de zomertijd is ingegaan. Dit is niet alleen makkelijk te onthouden, maar biedt ook nog een aantal belangrijke voordelen:

#1 JE RIJDT VEILIGER
Een zomer- en winterband zijn speciaal ontwikkeld voor deze seizoenen. Het rubber van een zomerband is harder en dat van een winterband is zachter. Hierdoor ben je verzekerd van de meest optimale grip op de weg – onder alle weersomstandigheden.

#2 JE VOORKOMT LANGE WACHTTIJDEN
Ieder voorjaar laten veel automobilisten hun winterbanden weer omwisselen voor de zomerbanden. En dat betekent vaak topdrukte bij de bandenspecialisten. Loop niet het risico dat je lang moet wachten en maak daarom op tijd een afspraak bij de VACO-erkende bandenspecialist.

#3 MINDER SLIJTAGE ÉN BRANDSTOFVERBRUIK
Banden slijten, met name als je slipt. Als het warmer wordt, zullen de zachtere winterbanden eerder slippen bij het remmen dan de hardere zomerbanden. Hierdoor slijten je winterbanden sneller en verbruik je dus meer brandstof.

Extra bandencontrole dankzij bandenwissel

Uit onderzoek is gebleken dat veel automobilisten op versleten banden rijden. Of op banden met een verkeerde bandenspanning of met te weinig profieldiepte. Tijdens de bandenwissels controleert de bandenspecialist ook meteen even je banden op mogelijke schades. Op die manier ben je verzekerd van een bandencontrole twee keer per jaar. Controleer ook zelf regelmatig je banden en loop eens wat vaker een rondje om je auto. Controleer je banden op slijtage en check iedere 2 maanden je bandenspanning. Bij twijfel, laat dan je banden even grondig controleren bij een VACO-bandenspecialist.

Zomer- en winterband: het verschil

Het allerbelangrijkste verschil tussen een zomer- en winterband is de hardheid van het rubber. De afbeeldingen laten goed dit verschil zien.

RUBBER VAN EEN ZOMERBAND
Buigzaamheid zomerbandHet rubber van zomerbanden is harder dan die van winterbanden. Zou je in de zomer doorrijden op winterbanden, dan sturen de zachtere winterbanden minder precies en gaan eerder slippen. Gevolg: langere remweg, minder grip, meer slijtage en meer brandstofverbruik.

RUBBER VAN EEN WINTERBAND
Buigzaamheid winterbandWinterbanden zijn gemaakt van zachter en flexibeler rubber. Dit is bij lagere temperaturen juist nodig voor meer grip. Zou je in de winter doorrijden op zomerbanden, dan wordt het rubber te hard en slip je door als je wilt remmen. Hierdoor slijten ook je banden sneller.

Brandt dit lampje op je dashboard?

tpmsRijd dan direct naar een veilige plek om om te stoppen en controleer je banden. Dit lampje is van het zogeheten TPMS-systeem. Dit systeem controleert je bandenspanning. Als je bandenspanning ineens heel laag wordt, dan kan het zijn dat je een lekke band hebt. Op dat moment gaat het lampje op je dashboard branden. Rijd dus niet verder, maar controleer je banden meteen.

 

Wat zijn De Bandenwisselweken?

de bandenwisselweken

De Bandenwisselweken is een verkeersveiligheidscampagne van VACO. Deze campagne is twee keer per jaar en start rond de ingang van de zomer- en wintertijd. VACO roept in deze campagne de Nederlandse automobilist op om een afspraak te maken voor de bandenwissel. Doel van de campagne is ervoor te zorgen dat automobilisten op het juiste moment op de juiste banden rijden.

Waar kan ik mijn banden laten wisselen? En wie is de VACO-bandenspecialist?

Je banden kun je laten wisselen bij de VACO-erkende bandenspecialist. Deze specialisten zitten verspreid door heel Nederland en je herkent ze aan het bord VACO-Erkend aan de gevel. Dit keurmerk staat garant voor vakmanschap. Dit keurmerk betekent dat je je auto in handen geeft van een betrouwbaar bedrijf. Een bedrijf dat aan hoge kwaliteitseisen voldoet. Deze eisen zijn vastgesteld door VACO,  de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche in Nederland. Ruim 300 bedrijven met meer dan 720 vestigingen in de Nederlandse banden- en wielenbranche zijn bij VACO aangesloten.

Service en persoonlijk advies
De VACO-bandenspecialist neemt de tijd voor zijn klanten. Wat voor auto heb je, hoeveel kilometers rijd je per jaar, wat is je rijstijl? En niet te vergeten: wat vind je zelf belangrijk? Het VACO-bandenservicebedrijf combineert jouw informatie en wensen met zijn eigen kennis, zodat je erop kunt vertrouwen dat jouw nieuwe banden ook technisch gezien de juiste keuze zijn. Lees hier meer over de VACO-bandenspecialist.

Met deze dealerlocator vind je makkelijk een VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.