Tijd voor zomerbanden

Voordelen van het op tijd wisselen naar zomerbanden

Vraag je je af wanneer je het beste je winterbanden kunt omwisselen naar zomerbanden? Ons advies: plan je afspraak als de zomertijd is ingegaan. Dit is niet alleen makkelijk te onthouden, maar biedt ook nog een aantal belangrijke voordelen:

JE VOORKOMT LANGE WACHTTIJDEN
Ieder voorjaar laten veel automobilisten hun winterbanden weer omwisselen voor de zomerbanden. En dat betekent vaak topdrukte bij de bandenspecialisten. Loop niet het risico dat je lang moet wachten en maak daarom op tijd een afspraak bij de VACO-erkende bandenspecialist.

MINDER SLIJTAGE ÉN MINDER BRANDSTOFVERBRUIK
Banden slijten, met name als je slipt. Als het warmer wordt, zullen de zachtere winterbanden eerder slippen bij het remmen dan de hardere zomerbanden. Hierdoor slijten je winterbanden sneller en verbruik je dus meer brandstof.

JE RIJDT VEILIGER
Een zomer- en winterband zijn speciaal ontwikkeld voor deze seizoenen. Het rubber van een zomerband is harder en dat van een winterband is zachter. Hierdoor ben je verzekerd van de meest optimale grip op de weg – onder alle weersomstandigheden.

EXTRA BANDENCONTROLE KAN GEEN KWAAD
Uit onderzoek blijkt dat 42% van de auto’s die op zomerbanden rijden, ten minste één band heeft met slijtage. Automobilisten die niet wisselen, missen dus deze extra bandencontroles. Conclusie: automobilisten die wél (op tijd) wisselen, rijden veiliger.

 

Zomer- en winterband: het verschil

Het allerbelangrijkste verschil tussen een zomer- en winterband is de hardheid van het rubber. De afbeeldingen laten goed dit verschil zien.

RUBBER VAN EEN ZOMERBAND
Buigzaamheid zomerbandHet rubber van zomerbanden is harder dan die van winterbanden. Zou je in de zomer doorrijden op winterbanden, dan sturen de zachtere winterbanden minder precies en gaan eerder slippen. Gevolg: langere remweg, minder grip, meer slijtage en meer brandstofverbruik. 

RUBBER VAN EEN WINTERBAND
Buigzaamheid winterbandWinterbanden zijn gemaakt van zachter en flexibeler rubber. Dit is bij lagere temperaturen juist nodig voor meer grip. Zou je in de winter doorrijden op zomerbanden, dan wordt het rubber te hard en slip je door als je wilt remmen. Hierdoor slijten ook je banden sneller.

Lees meer over de verschillen tussen een zomer- en een winterband.

Brandt dit lampje op je dashboard?

tpmsRijd dan direct naar een veilige plek om om te stoppen en controleer je banden. Dit lampje is van het zogeheten TPMS-systeem. Dit systeem controleert je bandenspanning. Als je bandenspanning ineens heel laag wordt, dan kan het zijn dat je een lekke band hebt. Op dat moment gaat het lampje op je dashboard branden. Rijd dus niet verder, maar controleer je banden meteen. 

Wat zijn De Bandenwisselweken?

De Bandenwisselweken is een verkeersveiligheidscampagne van VACO. de bandenwisselwekenDeze campagne is twee keer per jaar en start rond de ingang van de zomer- en wintertijd. VACO roept in deze campagne de Nederlandse automobilist op om een afspraak te maken voor de bandenwissel. Doel van de campagne is ervoor te zorgen dat automobilisten op het juiste moment op de juiste banden rijden. 

Waar kan ik mijn banden wisselen?

Je banden kan je wisselen bij de VACO-erkende bandenspecialist. Deze specialisten zitten verspreid door heel Nederland en je herkent ze aan het bord VACO-Erkend aan de gevel. Dit keurmerk staat garant voor vakmanschap. Met de dealerlocator hieronder vind je makkelijk een VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.