Tijd voor winterbanden

Drie voordelen van het op tijd wisselen naar winterbanden

Winterbanden presteren bij temperaturen onder 7°C beter dan zomerbanden. Winterbanden zijn daarmee zeer geschikt voor de Nederlandse winters.
Vraag je je af wanneer je het beste je zomerbanden kunt laten vervangen door winterbanden? Ons advies: maak je wisselafspraak in de herfst en laat je banden wisselen als de wintertijd is ingegaan. Dit is niet alleen makkelijk te onthouden, maar biedt ook een aantal belangrijke voordelen:

  1. KORTERE REMWEG
    Met winterbanden rijd je veiliger. Kijk bijvoorbeeld naar de remweg van een auto vanaf 100 km/u, bij een temperatuur lager dan 7°C. Op een nat wegdek staat een auto op winterbanden gemiddeld vier meter eerder stil dan een auto op zomerbanden. Dat kan het verschil betekenen tussen wel of niet tijdig afremmen voor een andere weggebruiker.
  2. MEER GRIP
    Een winterband is gemaakt van zachter rubber, dat bij lagere temperaturen flexibel blijft. Flexibel rubber zorgt voor meer grip en dus meer veiligheid, zoals een kortere remweg. Het profiel van een winterband is duidelijk te herkennen aan kleine inkepingen in het profiel. Deze zogenoemde lamellen vervormen tijdens het rijden en zorgen zo voor extra grip op het wegdek, of in de sneeuw. De lamellen doen hun werk niet alleen bij optrekken en remmen, maar zorgen ook voor meer veiligheid in bochten.
  3. JE HOEFT NIET LANG TE WACHTEN OP EEN AFSPRAAK
    Ieder najaar laten veel automobilisten hun zomerbanden omwisselen voor winterbanden. Dat betekent vaak topdrukte bij de bandenspecialisten. Maak daarom op tijd een afspraak bij de VACO-erkende bandenspecialist 

Extra bandencontrole dankzij bandenwissel

Uit onderzoek van VACO is gebleken dat ongeveer 40% van de auto’s minimaal één beschadigde band heeft. Tijdens de bandenwissels controleert de bandenspecialist je banden op mogelijke schades en slijtage. Op die manier ben je verzekerd van twee bandencontroles per jaar. Controleer ook zelf regelmatig je banden en loop eens wat vaker een rondje om je auto. Controleer je banden op slijtage en check iedere 2 maanden je bandenspanning. Twijfel je? Laat dan je banden controleren door een VACO-bandenspecialist.

Wat zijn De Bandenwisselweken?

De Bandenwisselweken is een verkeersveiligheidscampagne van VACO. Deze campagne is twee keer per jaar en start rond de ingang van de zomer- en wintertijd. VACO roept in deze campagne de Nederlandse automobilist op om een afspraak te maken voor de bandenwissel. Doel van de campagne is ervoor te zorgen dat automobilisten het hele jaar op de juiste banden rijden. de bandenwisselweken

Zomer- en winterband: het verschil

Het allerbelangrijkste verschil tussen een zomer- en winterband is de hardheid van het rubber.

RUBBER VAN EEN ZOMERBAND
Het rubber van zomerbanden is harder dan van winterbanden. De combinatie van een zachtere rubbersamenstelling en het speciale profiel van winterbanden werkt in de zomer nadelig. Het stuurgedrag van een auto op winterbanden is minder, evenals de grip. De remweg is langer en de winterbanden slijten sneller.

RUBBER VAN EEN WINTERBAND
Winterbanden zijn gemaakt van zachter en flexibeler rubber. Dit is bij lagere temperaturen nodig voor meer grip en dus meer veiligheid. Zou je in de winter doorrijden op zomerbanden, dan wordt het rubber hard en slippen de banden sneller door. De grip neemt af en de banden slijten sneller.

Waar kan ik mijn banden laten wisselen?

Je banden kun je laten wisselen bij de VACO-erkende bandenspecialist. Deze specialisten zitten verspreid door heel Nederland en je herkent ze aan het bord VACO-Erkend aan de gevel. Dit keurmerk staat garant voor vakmanschap. Dit keurmerk betekent dat je je auto in handen geeft van een betrouwbaar bedrijf. Een bedrijf dat aan hoge kwaliteitseisen voldoet. Deze eisen zijn vastgesteld door VACO,  de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche in Nederland. Ruim 300 bedrijven met meer dan 720 vestigingen in de Nederlandse banden- en wielenbranche zijn bij VACO aangesloten. Met deze dealerlocator vind je makkelijk een VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.

De VACO-bandenspecialist: service en persoonlijk advies

De VACO-bandenspecialist neemt de tijd voor zijn klanten. Wat voor auto heb je, hoeveel kilometers rijd je per jaar, wat is je rijstijl? En niet te vergeten: wat vind je zelf belangrijk? Het VACO-bandenservicebedrijf combineert jouw informatie en wensen met zijn eigen kennis, zodat je erop kunt vertrouwen dat jouw nieuwe banden ook technisch gezien de juiste keuze zijn. Lees hier meer over de VACO-bandenspecialist. Met deze dealerlocator vind je makkelijk een VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.

Brandt dit lampje op je dashboard?

tpmsRijd dan direct naar een veilige plek om om te stoppen en controleer je banden. Dit lampje is van het zogeheten TPMS-systeem. Dit systeem controleert je bandenspanning. Als je bandenspanning ineens heel laag wordt, dan kan het zijn dat je een lekke band hebt. Op dat moment gaat het lampje op je dashboard branden. Rijd dus niet verder, maar controleer je banden meteen.

 

BandVeilig