Op vakantie of een weekendje weg?
Check je banden voor vertrek!

Stalling en bandenslijtage

De meeste caravans en andere aanhangers worden relatief weinig gebruikt. Het gevolg: deze banden worden vaker vervangen vanwege schade door veroudering dan vanwege te weinig profiel. Banden met schade door veroudering zijn onveilig, ook al heeft de band nog meer dan voldoende profiel. Laat daarom voor vertrek je banden goed controleren en vraag advies aan een VACO-bandenspecialist.

Controle vanaf 6 jaar na montage

Bandenrubber droogt uit. Hierdoor ontstaan kleine droogtescheurtjes in de band. De beoordeling van deze scheurtjes vraagt om bandenkennis en ervaring. Zijn je banden zes jaar of langer geleden gemonteerd? Laat ze dan voor de veiligheid jaarlijks door je bandenspecialist controleren.

Tempo 100 en polisvoorwaarden

Banden die op de juiste manier worden gebruikt en onderhouden, kunnen volgens bandenfabrikanten zonder problemen 10 jaar mee. Voor aanhangers zoals caravans met een Duitse ‘Tempo 100’ ontheffing (toegestane snelheid voor de combinatie op de Autobahn 100 km/h) geldt echter de eis dat de banden van de aanhanger maximaal 6 jaar oud mogen zijn. In de polisvoorwaarden van sommige caravanverzekeringen staat dat de banden van de caravan vervangen moeten worden als ze 6 jaar oud zijn.

Twijfel je over de leeftijd of de staat van je banden? Vraag het aan je VACO-bandenspecialist.

Welke spanning?

De juiste bandenspanning staat vermeld op een sticker bij de wielkasten of in de gebruiksaanwijzing van het recreatievoertuig. Twijfel je over de juiste spanning of zijn de banden onder je recreatievoertuig vervangen door een ander type band? Vraag dan je VACO-bandenspecialist om advies.

TIP: Schaf een bandenspanningcontrolesysteem (TPMS) aan voor de banden van je caravan. Vraag ernaar bij de bandenspecialist.

Juiste bandenspanning

De juiste bandenspanning is belangrijk voor de verkeersveiligheid en de levensduur van de banden. Bij een verkeerde bandenspanning kunnen banden tijdens het rijden oververhit raken. Dat vergroot de kans op een klapband. De juiste bandenspanning verbetert tevens de stabiliteit van de combinatie auto – aanhanger.

caravanband

Vlakke kanten op je banden (flat-spotting)

Als je caravan, camper of aanhanger lange tijd stilstaat, worden de banden langdurig op één plek belast. Hierdoor ontstaan vlakke kantjes op de banden. Die veroorzaken trillingen tijdens het rijden. Tip: verhoog de bandenspanning tot maximaal 3,5 bar voordat je recreatievoertuig de stalling ingaat. Zo voorkom je dat de vervorming blijvend is; na een paar kilometer rijden zijn de trillingen meestal weer verdwenen. Blijf je trillingen voelen of heb je vragen? Neem contact op met je VACO-bandenspecialist.

Welke band?

Het is verstandig om het type band te laten monteren dat door de fabrikant van je recreatievoertuig is voorgeschreven. Kijk in de gebruikshandleiding of vraag advies aan je bandenspecialist.
Voor banden voor caravans geldt in het algemeen dat je tot een maximum aslast van 1.200 kg (600 kg per band) kunt volstaan met ‘normale’ personenwagenbanden. Bij een hogere maximale aslast moet de caravan worden voorzien van versterkte personenwagenbanden of bestelwagenbanden. Deze sterkere banden, met vaak een hogere bandenspanning, zijn minder gevoelig voor veroudering. Daarnaast maken ze de caravan minder gevoelig voor zijwind.

TIP: Verdeel de bagage gelijkmatig en volgens de voorschriften. Zo voorkom je overbelasting van één van de banden.

BandVeilig