Veilig de winter in met winterbanden

De Nederlandse winter laat zich moeilijk voorspellen. Bereid je daarom goed voor. Zorg dat je auto ruim van te voren winterklaar is en wissel op tijd je banden. 

Wacht niet op het weeralarm
Plotselinge sneeuw kan voor enorme verkeersproblemen en lange wachttijden zorgen bij de bandenspecialisten. Zo was rond 5 december 2017 het weer prima, rond de 5 graden. Een paar dagen later was het ineens compleet anders. Op 10 december werd een groot deel van het land verrast door langdurige sneeuwval. Een dag later gaf het KNMI een weeralarm af.  Ons advies: wissel op tijd, dan ben je op alles voorbereid.

Wanneer wisselen
de bandenwisselwekenEen goed moment om te wisselen is het ingaan van de winter- en zomertijd. Dat is ook het moment dat de verkeersveiligheidscampagne 'De Bandenwisselweken' van VACO start gaat. Ex-autocoureur en Formule 1-commentator Allard Kalff roept tijdens de radiocommercials de Nederlandse automobilist op om alvast een afspraak te maken voor de bandenwissel bij de VACO-bandenspecialist. Luister hier de radiocommercial.

Winterspecial

Een keer per jaar geeft VACO de Winterspecial uit. Deze special maakt deel uit van de campagne De Bandenwisselweken en vind je vanaf half oktober op de leestafel bij de VACO-erkende bandenspecialisten in heel Nederland. 

Waarom wisselen?


Met winterbanden heb je een betere remweg
Het rubber van een winterband is zachter. Dit zorgt bij lagere temperaturen voor extra grip. Op een besneeuwde weg is de remweg meer dan de helft korter dan bij zomerbanden. Dit betekent dat je bij een snelheid van 50 km/u maar liefst 28 meter eerder stilstaat. Op nat wegdek is de remafstand met winterbanden ook korter. Lees meer

Met winterbanden heb je meer grip
In het profiel van een winterband zitten zogeheten lamellen. Dit zijn kleine inkepingen en werken als een soort 'grijpers' op de weg. Hierdoor heb je meer grip bij remmen en optrekken op bijvoorbeeld sneeuw. Lees meer 

Mark Maaskant over veiliger rijden

Veilig rijden in de herfst en winter is een kwestie van goede voorbereiding. In het artikel in onze Winterspecial geeft Mark Maaskant van Prodrive tips om veiliger de weg op te gaan.

Interview met Nicolien Sauerbreij

Als iemand echt van sneeuw weet, dan is het Nicolien Sauerbreij wel. Kennis van grip op sneeuw en weers-omstandigheden leverde haar Olympisch goud op. Lees hier het hele interview >>>

Verkeersveiligheid winterbandenrijders is beter

Uit onderzoek van brancheorganisatie VACO blijkt dat 41% van personenwagens op zomerbanden minimaal 1 beschadigde band heeft. De technische staat van winterbanden is een stuk beter, namelijk 14%. Belangrijkste oorzaak: automobilisten met winterbanden komen twee keer per jaar voor de bandenwissel in de werkplaats. De banden krijgen dus een extra controle op gevaarlijke gebreken.

Interview met Allard Kalff in Wintersport Magazine

allard-kalff-Ex-autocoureur en Formule 1-commentator Allard Kalff legt in de radiospots van de campagne De Bandenwisselweken de link tussen het belang van de juiste banden in de autosport en op de openbare weg. Lees verder >>>

VACO-advies: banden met sneeuwvloksymbool èn M+S

sneeuwvloksymboolVACO adviseert automobilisten winterbanden aan te schaffen die voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool èn M+S-symbool (Mud & Snow). Banden met het sneeuwvloksymbool voldoen namelijk aan Europese praktijkproeven voor grip op aangereden sneeuw en hebben hierdoor veel meer tractie op een besneeuwd en glad wegdek dan banden zonder dit symbool.

VRAGEN?

Stel ze gerust aan je VACO-bandenspecialist.