TPMS-lampje

 

Brandt dit lampje op je dashboard?
Check dan meteen je banden!

Sinds 1 november 2014 is elke nieuwe auto standaard voorzien van TPMS. Dit betekent dat meer dan twee miljoen auto’s in Nederland inmiddels dit bandenspanning-controlesysteem (TPMS) in hun auto hebben. Dit TPMS-systeem is een veiligheidssysteem. Het waarschuwt met een lampje op het dashboard als de bandenspanning in een of meer banden 20% te laag is of als de spanning in een band tot 1,5 bar is gedaald.

Het systeem signaleert een lekke band al ruim voordat je het zelf in de gaten hebt. Zodra het lampje brandt, moet je meteen op zoek gaan naar een veilige parkeerplek en je banden controleren. Heb je geen lekke band? Breng dan je banden zo snel mogelijk op de juiste spanning.

Rechtzaak tegen automobilist

Het belang van tijdig reageren op een TPMS-lampje bleek bij een recent ongeval. Een automobilist had op een snelweg 21 kilometer doorgereden met een brandend bandenspanning-waarschuwingslampje. Toen de band was leeggelopen, kwam zijn auto op de linkerbaan tot stilstand. Vervolgens reed een achterligger met hoge snelheid tegen de gestrande auto aan en raakte daarbij zwaargewond. Tegen de automobilist werd een rechtszaak aangespannen.

Twee soorten TPMS-systemen

Er zijn twee soorten TPMS-systemen. Een met sensoren (direct systeem) en een systeem dat werkt op basis van de software van de auto (indirect systeem). Weet je niet welk TPMS-systeem er in je auto zit? Kijk dan in het instructieboekje van je auto of vraag het aan je VACO-bandenspecialist.

TPMS en werkzaamheden van de bandenspecialist

Bij de bandenwissel controleert je VACO-bandenspecialist of de sensoren van een direct TPMS-systeem goed functioneren.

En of de batterij van elke sensor nog voldoende levensduur heeft. Soms is het nodig om een TPMS-sensor te vervangen, bijvoorbeeld door corrosie of een lege batterij. Heeft je auto een indirect TPMS-systeem, dan hoeft de monteur slechts het systeem opnieuw te initialiseren. Dit kan je eventueel ook zelf. Hoe? Kijk op het scherm van het dashboard of kijk in het instructieboekje van je auto.

TPMS en APK

TPMS is een onderdeel van de APK. Heb je een auto uit 2017 of ouder en blijft het TPMS-controlelampje op het dashboard branden? Dan krijg je bij de APK het advies om het TPMS te laten repareren. Een auto uit 2018 of nieuwer wordt APK-afgekeurd als het TPMS-lampje blijft branden. Deze auto’s moeten in de meeste gevallen vanaf 2021 of 2022 voor de eerste keer APK-gekeurd worden.

TPMS-sensoren voor je winterwielen

Als je in de winter ook verzekerd wilt zijn van het automatische bandenspanning-controlesysteem, dan kun je het beste de ‘winterwielen’ van TPMS-sensoren laten voorzien. Je VACO-bandenspecialist kan je adviseren en de montage van de sensoren verzorgen.

HET BELANG VAN GOEDE BANDENSPANNING

√  kortere remweg
√  stabielere wegligging
√  minder kans op een lekke band en een klapband
√  minder bandslijtage
√  lagere brandstofkosten
√  minder CO2-uitstoot
√  meer rijcomfort