TPMS-lampje

 

 

Brandt dit lampje op je dashboard?
Check dan meteen je banden.

Een bandenspanning-controlesysteem is een belangrijk veiligheidssysteem. Het waarschuwt met een lampje op het dashboard als de bandenspanning in één of meer banden te laag is. Zo’n systeem wordt vaak ‘TPMS’ genoemd, de afkorting van Tyre Pressure Monitoring System. Sinds 1 november 2014 is elke nieuwe auto standaard voorzien van TPMS. Dit betekent dat meer dan twee miljoen auto’s in Nederland inmiddels zo’n veiligheidssysteem hebben.

Waarschuwingslampje brandt? Controleer je banden!

Het TPMS-systeem signaleert een lekke band al ruim voordat je het zelf in de gaten hebt. Zodra het lampje brandt, moet je meteen op zoek gaan naar een veilige parkeerplek en je banden controleren. Heb je geen lekke band? Breng dan je banden zo snel mogelijk op de juiste spanning.

Het belang van tijdig reageren op een TPMS-lampje bleek bij een ongeval op een Nederlandse snelweg. Een automobilist had 21 kilometer doorgereden met een brandend bandenspanning-waarschuwingslampje. Toen de band was leeggelopen, kwam zijn auto op de linkerbaan tot stilstand. Vervolgens reed een achterligger met hoge snelheid tegen de gestrande auto aan en raakte daarbij zwaargewond.

TPMS en werkzaamheden van de bandenspecialist

Je VACO-bandenspecialist is ook een TPMS-specialist. Bij een bandenwissel of een bandencheck controleert je bandenspecialist welk systeem jouw auto heeft en of het goed werkt. Heeft je auto een direct TPMS-systeem? Dan is elk wiel voorzien van een sensor. Je bandenspecialist controleert of de sensoren goed functioneren en of de batterij van elke sensor nog voldoende levensduur heeft. Soms is het nodig om een TPMS-sensor te vervangen, bijvoorbeeld door corrosie of een lege batterij. Heeft je auto een indirect TPMS-systeem? Dan hoeft de monteur slechts het systeem opnieuw te initialiseren. Dit kan je eventueel ook zelf. Hoe? Kijk op het scherm van het dashboard of kijk in het instructieboekje van je auto.

TPMS en APK

TPMS is een onderdeel van de APK. Heb je een auto uit 2017 of ouder en blijft het TPMS-controlelampje op het dashboard branden terwijl de bandenspanning goed is? Dan krijg je bij de APK het advies om het TPMS te laten repareren. Een auto uit 2018 of nieuwer wordt APK-afgekeurd als het TPMS-lampje blijft branden. Deze auto’s moeten in de meeste gevallen vanaf 2021 of 2022 voor de eerste keer APK-gekeurd worden.

TPMS-sensoren voor je winterwielen

Voor iedereen met zomer- en winterbanden en 2 sets wielen: Als je in de winter ook verzekerd wilt zijn van het automatische bandenspanning-controlesysteem, dan kun je het beste ook je ‘winterwielen’ van TPMS-sensoren laten voorzien. Je VACO-bandenspecialist kan je adviseren en de montage van de sensoren verzorgen.

HET BELANG VAN GOEDE BANDENSPANNING

√  kortere remweg
√  stabielere wegligging
√  minder kans op een lekke band en een klapband
√  minder bandslijtage
√  lagere brandstofkosten
√  minder CO2-uitstoot
√  meer rijcomfort

BandVeilig