TPMS-lampje

   

 

TPMS waarschuwt als je bandenspanning in een of meer banden 20% te laag is.

Wat is TPMS

Het bandenspanningcontroleysteem TPMS staat voor 'Tyre Pressure Monitoring System' en  is sinds 1 november 2014 verplicht op elke nieuwe personenauto. Het systeem houdt de druk van je banden in de gaten. Door de verplichting van TPMS wil de Europese Unie de verkeersveiligheid verbeteren. 

Hoe werkt TPMS

Een auto met een TPMS-systeem heeft een controlelampje op het dashboard. Het waarschuwt als de spanning in één of meer banden 20% te laag is. Zodra je dit lampje ziet branden, neem dan geen enkel risico. Rijd niet door, maar ga meteen naar een veilige plek om te stoppen en controleer je banden op beschadigingen. 

Twee soorten TPMS-systemen

Er zijn twee soorten TPMS-systemen. Een met sensoren (direct systeem) en een systeem dat werkt op basis van de software van de auto (indirect systeem). Weet je niet welk TPMS-systeem er in je auto zit? Kijk dan in het instructieboekje van je auto of vraag het aan je VACO-bandenspecialist.

Brandend TPMS-lampje reparatie-adviespunt of afkeurpunt APK

Als het TPMS-systeem in je auto niet of onvoldoende werkt, dan blijft het TPMS-controlelampje op het dashboard branden. Is je TPMS defect? Dan krijg je vanaf mei 2018 bij de APK-keuring het advies om het systeem te laten repareren. Dit geldt voor auto's van 2017 en ouder. Voor auto's vanaf 2018, is een defect TPMS-systeem reden tot afkeur. Daadwerkelijke afkeur vanwege TPMS laat nog wel aan aantal jaren op zich wachten, want de meeste auto's hoeven pas in 2021 of 2022 APK-gekeurd te worden.

TPMS-lampje

TPMS, bandenwissels en werkzaamheden van de bandenspecialist

Bij de bandenwissel controleert je VACO-bandenspecialist of de sensoren van een direct TPMS-systeem goed functioneren. En of de batterij van elke sensor nog voldoende levensduur heeft. Soms is het nodig om een TPMS-sensor te vervangen, bijvoorbeeld door corrosie of een lege batterij.     

Heb je een aparte set wielen met winterbanden, dan is het zeer aan te raden om ook deze te voorzien van een set TPMS-sensoren. Op die manier worden je banden altijd gecontroleerd op de juiste spanning en ga je altijd veilig op weg.

Heeft je auto een indirect TPMS-systeem, dan hoeft de monteur slechts het systeem opnieuw te initialiseren. Dit kan je eventueel ook zelf. Hoe? Kijk op het scherm van het dashboard of kijk in het instructieboekje van je auto.

 

HET BELANG VAN GOEDE BANDENSPANNING

  • kortere remweg
  • stabielere wegligging
  • minder kans op een lekke band en een klapband
  • minder bandenslijtage
  • lagere brandstofkosten
  • minder CO2-uitstoot

Vragen over TPMS? Stel ze aan je VACO-bandenspecialist

De VACO-erkende bandenspecialist weet alles over TPMS. Hij heeft geïnvesteerd in opleidingen en beschikt over speciale werkplaatsapparatuur en TPMS-ervaring. Stel dus gerust vragen over TPMS.