Wacht niet te lang en maak op tijd
je afspraak voor de bandenwissel.

Campagne De Bandenwisselweken

Winterbanden zijn speciaal ontworpen voor winterse omstandigheden. Zomerbanden presteren dan minder goed en hebben bij regen, ijzel en sneeuw minder grip en een langere remweg. Wil je veilig blijven rijden? Monteer dan vanaf oktober tot april winterbanden. Je VACO-bandenspecialist staat voor je klaar.

Winterbanden ook voor Nederlandse winters?

Winterbanden presteren bij temperaturen onder de 7 graden beter dan zomerbanden. Zelfs in de zachtste winters ligt de gemiddelde temperatuur in Nederland lager dan 7 graden. De rubbersamenstelling is dermate dat winterbanden bij ijzel, sneeuw en regen meer grip hebben.

VACO-advies: banden met sneeuwvloksymbool

VACO adviseert automobilisten winterbanden aan te schaffen die voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool op de zijkant van de band. Banden met het sneeuwvloksymbool hebben namelijk veel meer grip op een besneeuwd en glad wegdek dan banden zonder dit symbool.

Wisselen van zomer- naar winterbanden en vice versa: waarom?

Rubber van een winterband is zachter dan rubber van een zomerband. Zachter rubber zorgt bij temperaturen onder de 7 graden voor meer flexibiliteit en grip.
In het profiel van een winterband zitten daarnaast ook zogeheten lamellen. Dit zijn kleine inkepingen die werken als een soort 'grijpers' op de weg.

Met winterbanden heb je meer grip en een kortere remweg
Op bijvoorbeeld besneeuwde en natte wegen hebben winterbanden meer grip bij remmen en optrekken. Op een besneeuwde weg is de remweg tot wel meer dan de helft korter dan op zomerbanden. Dat betekent dat je bij een snelheid van 50 km/u circa 28 meter eerder stilstaat! Op een nat wegdek, bij enkele graden boven nul, staat een auto op winterbanden ook eerder stil. Wel zo veilig om te wisselen van zomer- naar winterbanden en vice versa.

Veilige gedachte

Uit onderzoek van brancheorganisatie VACO blijkt dat 41% van de personenwagens die op zomerbanden rijden minimaal één beschadigde band heeft. De technische staat van auto’s op winterbanden is een stuk beter: 14% heeft minimaal één beschadigde band. De belangrijkste oorzaak: automobilisten met winterbanden komen in ieder geval twee keer per jaar voor de bandenwissel in de werkplaats. De banden krijgen dus een extra controle op gebreken.

Wat is het verschil tussen een winterband en een vierseizoenenband?

Een vierseizoenenband is een zomer- en winterband in één. Daarmee is dit type band een compromis. Dit wordt ook aangetoond in bandentests van de ADAC, de Duitse tegenhanger van de ANWB. Telkens weer blijkt de vierseizoenenband bij temperaturen onder de 7 graden minder te presteren dan winterbanden. Als je toch kiest voor vierseizoenenbanden, kies dan wel voor banden met een sneeuwvloksymbool.

BandVeilig