Veilig de winter in met winterbanden

Wacht niet op het weeralarm
De Nederlandse winter laat zich moeilijk voorspellen. Plotselinge sneeuw kan voor enorme verkeersproblemen en lange wachttijden zorgen bij de bandenspecialisten. Ons advies: bereid je goed voor en wissel op tijd.

Wat zijn De Bandenwisselweken?
de bandenwisselwekenEen goed moment om te wisselen is het ingaan van de winter- en zomertijd. Dat is ook het moment dat de verkeersveiligheidscampagne 'De Bandenwisselweken' van VACO start gaat. Ex-autocoureur en Formule 1-commentator Allard Kalff roept tijdens de radiocommercials de Nederlandse automobilist op om alvast een afspraak te maken voor de bandenwissel bij de VACO-bandenspecialist. Luister hier de radiocommercial.

Goed voorbereid de winter in met deze tips!

Met de juiste voorbereiding en aangepast rijgedrag beperk je de kans op een ongeval, pech en vertraging. Lees hier onze tips! Veilig de winter door

Wat is het verschil tussen een winterband en een vierseizoenenband?

Een vierseizoenenband is een zomer- en winterband in één. Daarmee is dit type band een compromis. Dit wordt ook aangetoond in bandentests van de ADAC, de Duitse tegenhanger van de ANWB. Telkens weer blijkt de vierseizoenenband bij temperaturen onder de 7 graden minder te presteren dan winterbanden. Als je toch kiest voor vierseizoenenbanden, kies dan wel voor banden met een sneeuwvloksymbool.

Waarom wisselen van zomer- naar winterbanden en vice versa?


Met winterbanden heb je een betere remweg
Het rubber van een winterband is zachter dan dat van een zomerband.  Dit zorgt bij lagere temperaturen (onder de 7 graden) voor meer flexibiliteit en grip. Op een besneeuwde weg is de remweg dan ook meer dan de helft korter dan bij zomerbanden. Dit betekent dat je bij een snelheid van 50 km/u maar liefst 28 meter eerder stilstaat. Op nat wegdek is de remafstand met winterbanden ook korter.

Met winterbanden heb je meer grip
In het profiel van een winterband zitten zogeheten lamellen. Dit zijn kleine inkepingen en werken als een soort 'grijpers' op de weg. Hierdoor heb je meer grip bij remmen en optrekken op bijvoorbeeld sneeuw.

 

Voor welke winterband moet ik kiezen?

Kies voor winterband die op de zijkant is voorzien van het sneeuwvloksymbool. Daarnaast is het belangrijk dat je winterbanden koopt met de juiste technische kenmerken. Belangrijkste technische kenmerken zijn de belastingindex en het snelheidssymbool. Je kunt kiezen voor winterbanden in een andere bandenmaat, maar laat je dan goed adviseren door een VACO-bandenspecialist.

Ambulancechauffeur: Veiligheid voorop. Dus: winterbanden!

Interview met ambulancechauffeurAls iemand weet hoe belangrijk het is om zo goed en veilig mogelijk zijn werk te doen, is het ambulancechauffeur Gert de Jonge. In dit interview vertelt hij er alles over. Inclusief sirene-verkeerstips!

Verkeersveiligheid winterbandenrijders beter

Uit onderzoek van brancheorganisatie VACO blijkt dat 41% van personenwagens op zomerbanden minimaal 1 beschadigde band heeft. De technische staat van winterbanden is een stuk beter, namelijk 14%. Belangrijkste oorzaak: automobilisten met winterbanden komen twee keer per jaar voor de bandenwissel in de werkplaats. De banden krijgen dus een extra controle op gevaarlijke gebreken.

VACO-advies: banden met sneeuwvloksymbool

 VACO adviseert automobilisten winterbanden aan te schaffen die voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool. Banden met het sneeuwvloksymbool voldoen namelijk aan Europese praktijkproeven voor grip op aangereden sneeuw en hebben hierdoor veel meer tractie op een besneeuwd en glad wegdek dan banden zonder dit symbool. 

Winterbanden ook voor Nederlandse winters?

Ja. Winterbanden presteren bij temperaturen onder de 7 graden beter dan zomerbanden. Zelfs in de zachtste winters ligt de gemiddelde temperatuur in Nederland lager, zo blijkt uit cijfers van de KNMI

 

VRAGEN?

Stel ze gerust aan je VACO-bandenspecialist.