Wissel veilig en op tijd

Campagne De Bandenwisselweken

Zodra de wintertijd is ingegaan roept Branchevereniging VACO automobilisten op om een afspraak te maken voor de seizoensbandenwissel bij de VACO-bandenspecialist. de bandenwisselweken Immers, wie kiest voor veiligheid, kiest ‘s winters voor winterbanden. Je VACO-bandenspecialist staat voor je klaar.

Winterbanden ook voor Nederlandse winters?

Ja. Winterbanden presteren bij temperaturen onder de 7 graden beter dan zomerbanden. Zelfs in de zachtste winters ligt de gemiddelde temperatuur in Nederland lager.

 

Waarom wisselen van zomer- naar winterbanden en vice versa?


Met winterbanden heb je een betere remweg
Het rubber van een winterband is zachter dan dat van een zomerband.  Dit zorgt bij lagere temperaturen (onder de 7 graden) voor meer flexibiliteit en grip. Op een besneeuwde weg is de remweg dan ook meer dan de helft korter dan bij zomerbanden. Dit betekent dat je bij een snelheid van 50 km/u maar liefst 28 meter eerder stilstaat. Op nat wegdek is de remafstand met winterbanden ook korter.

Met winterbanden heb je meer grip
In het profiel van een winterband zitten zogeheten lamellen. Dit zijn kleine inkepingen en werken als een soort 'grijpers' op de weg. Hierdoor heb je meer grip bij remmen en optrekken op bijvoorbeeld sneeuw.

Wat is het verschil tussen een winterband en een vierseizoenenband?

Een vierseizoenenband is een zomer- en winterband in één. Daarmee is dit type band een compromis. Dit wordt ook aangetoond in bandentests van de ADAC, de Duitse tegenhanger van de ANWB. Telkens weer blijkt de vierseizoenenband bij temperaturen onder de 7 graden minder te presteren dan winterbanden. Als je toch kiest voor vierseizoenenbanden, kies dan wel voor banden met een sneeuwvloksymbool.

Verkeersveiligheid winterbandenrijders beter

Uit onderzoek van brancheorganisatie VACO blijkt dat 41% van personenwagens op zomerbanden minimaal 1 beschadigde band heeft. De technische staat van winterbanden is een stuk beter, namelijk 14%. Belangrijkste oorzaak: automobilisten met winterbanden komen twee keer per jaar voor de bandenwissel in de werkplaats. De banden krijgen dus een extra controle op gevaarlijke gebreken.

VACO-advies: banden met sneeuwvloksymbool

 VACO adviseert automobilisten winterbanden aan te schaffen die voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool. Banden met het sneeuwvloksymbool voldoen namelijk aan Europese praktijkproeven voor grip op aangereden sneeuw en hebben hierdoor veel meer tractie op een besneeuwd en glad wegdek dan banden zonder dit symbool. 

VRAGEN?

Stel ze gerust aan je VACO-bandenspecialist.

BandVeilig