Profieldiepte

 
 

Bij een profieldiepte van 1,6 mm hebben
je banden nauwelijks nog contact met de weg. 

PROFIELDIEPTE

Bij te weinig profieldiepte verliest de band het contact met de weg en de auto wordt onbestuurbaar. Op de afbeelding hiernaast zie je goed de grip van de band op de weg bij verschillende profieldieptes. Op de weg ligt 3 mm water. Zoals je ziet heeft een band bij hoge snelheid en een profiel van 1,6 mm nauwelijks meer contact met het wegdek. Je banden kunnen het water op de weg niet meer goed afvoeren, je auto begint te glijden en wordt onbestuurbaar. Levensgevaarlijk dus. 

ZO VOORKOM JE AQUAPLANING

Tip 1: controleer je profieldiepte

Het allerbelangrijkste is ervoor te zorgen dat je banden voldoende profieldiepte hebben. Laat dit bij twijfel controleren door je bandenspecialist. De wettelijke minimale profieldiepte van zomerbanden is 1,6 mm.

Tip 2: controleer je bandenspanning

Als je banden een te lage bandenspanning hebben, dan vervormen deze meer en kun je minder goed sturen. Ook hebben je banden een langere remweg. Check daarom elke twee maanden je bandenspanning.

Tip 3: pas je snelheid aan

Een slip ontstaat vaak omdat de bestuurder te hard heeft gereden. Blijf daarom alert bij veranderende weersomstandigheden. Pas je snelheid aan en houd meer afstand van je voorganger.

profieldiepte

ZELF JE PROFIELDIEPTE CONTROLEREN

De profieldiepte van banden kun je ook zelf controleren. Op de zijkant van de band staat een zogeheten TWI-markering (Tread Wear Indicator). Ongeveer ter hoogte van deze markering zitten profieldieptemeters in de hoofdgroeven van de band. Bij winterbanden staat naast de TWI ook de WWI (Winter Wear Indicator) op de band. Zijn je banden versleten tot op de TWI of WWI? Dan is het hoog tijd voor nieuwe banden.

Wat is de wettelijke minimale profieldiepte? 

De wettelijke minimale profieldiepte in Nederland  is 1,6 mm voor zomerbanden en winterbanden. VACO adviseert voor de verkeersveiligheid om zomerbanden te vervangen bij 2 mm. Winterbanden beginnen hun winterse eigenschappen te verliezen bij 4 mm. Voor winterbanden adviseert VACO daarom een minimale profieldiepte van 4 mm bij gebruik in de winter.

TWI

VRAGEN?

Stel ze gerust aan je VACO-bandenspecialist