Profieldiepte

 

 

Bij te weinig profiel hebben je banden
nauwelijks nog grip op een natte weg.

Profieldiepte

Veilig autorijden met voldoende profiel

Nieuw verkochte personenautobanden hebben een profieldiepte van 7 tot 9 mm. Dit profiel slijt naarmate je meer kilometers rijdt. De wettelijke minimale profieldiepte van autobanden is in Nederland 1,6 millimeter. Een lager bandenprofiel zorgt voor APK afkeur. Met onvoldoende profiel kun je bij aanhouding een boete krijgen. Een gladde band heeft minder grip dan een band voorzien van voldoende profiel. Het is verstandig om regelmatig je banden te controleren. Dit kun je gratis laten doen door één van de VACO-bandenspecialisten bij jou in de buurt. Wie met voldoende profiel op weg gaat, rijdt veilig.

Profieldiepte zelf controleren

Op de zijkant van een band staat een TWI-markering (Tread Wear Indicator). Ongeveer ter hoogte van deze markering zitten profieldieptemeters in de hoofdgroeven van de band, zie illustratie.
Zijn je banden versleten tot op de hoogte van deze profieldieptemeters? Bestel dan snel nieuwe banden want je hebt de wettelijke minimale profieldiepte bereikt en je banden rijden niet meer veilig.

profieldieptemeter

Veiligheidstips

Tip 1: profieldiepte controleren

Zorg dat je banden voldoende profieldiepte hebben. Laat je banden bij twijfel controleren door een bandenspecialist bij jou in de buurt.

Tip 2: bandenspanning controleren

Rijden met een te lage bandenspanning is gevaarlijk: de wegligging wordt minder en je hebt een langere remweg. Check daarom minimaal elke twee maanden je bandenspanning.

Tip 3: snelheid aanpassen en voldoende afstand houden

Op een nat wegdek kan een auto in een slip raken. Dat komt vaak door banden met te weinig profiel, te hard rijden of een combinatie. Blijf bij veranderende weersomstandigheden extra alert en vermijdt het rijden door waterplassen. Pas je snelheid aan en houd voldoende afstand tot je voorganger.

Wettelijke minimale profieldiepte

De wettelijke minimale profieldiepte in Nederland  is 1,6 mm voor zomerbanden en winterbanden. VACO adviseert voor de verkeersveiligheid om zomerbanden te vervangen bij 2 mm. Voor de meeste winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd; bij minder profiel verliezen de meeste winterbanden hun specifieke winterse eigenschappen.

Doe de bandencheck

Naast de profieldiepte is er een aantal zaken die je regelmatig zelf kan controleren. Denk aan bandenspanning en beschadigingen van je banden. Loop regelmatig een rondje om je auto en kijk goed naar je banden.

Ga veilig op weg en vraag bij twijfel advies aan de bandenspecialist bij jou in de buurt. Doe de bandencheck

BandVeilig