Profieldiepte

 

 

Bij te weinig profiel hebben je banden
nauwelijks nog grip op een natte weg.

PROFIELDIEPTE

Het profiel van een band zorgt voor de afvoer van regenwater op de weg. Daardoor houdt de band contact met de weg. Dat is een vereiste om te kunnen sturen en remmen. Bij te weinig bandenprofiel verliest de band het contact met de weg. Je banden kunnen het water op de weg niet meer goed afvoeren. Je auto kan gaan glijden en wordt onbestuurbaar. Levensgevaarlijk dus.

Profieldiepte kun je zelf controleren

Op de zijkant van de band staat een zogeheten TWI-markering (Tread Wear Indicator). Ongeveer ter hoogte van deze markering zitten profieldieptemeters in de hoofdgroeven van de band. Zijn je banden versleten tot op de hoogte van deze profieldieptemeters? Dan is het hoog tijd voor nieuwe banden: je hebt de wettelijke minimale profieldiepte bereikt.

profieldieptemeter

HOE VOORKOM JE AQUAPLANING

Tip 1: controleer je profieldiepte

Het allerbelangrijkste is ervoor te zorgen dat je banden voldoende profieldiepte hebben. Laat dit bij twijfel controleren door je bandenspecialist.

Tip 2: controleer je bandenspanning

Als je banden een te lage bandenspanning hebben, dan wordt de wegligging minder en heb je een langere remweg. Check daarom minimaal elke twee maanden je bandenspanning.

Tip 3: pas je snelheid aan en houd meer afstand

Een slip ontstaat vaak omdat de bestuurder te hard heeft gereden. Blijf daarom alert bij veranderende weersomstandigheden. Pas je snelheid aan en houd meer afstand van je voorganger.

Wat is de wettelijke minimale profieldiepte? 

De wettelijke minimale profieldiepte in Nederland  is 1,6 mm voor zomerbanden en winterbanden. VACO adviseert voor de verkeersveiligheid om zomerbanden te vervangen bij 2 mm. Voor de meeste winterbanden wordt een minimale profieldiepte van 4 mm geadviseerd.

Doe regelmatig zelf een bandencheck

Naast de profieldiepte is er nog een aantal zaken die je regelmatig zelf kan controleren. Denk aan de bandenspanning en beschadigingen van je banden. Loop daarom regelmatig een rondje om je Doe de bandencheckauto en kijk goed naar je banden. Zo ga je veiliger op weg. Vraag bij twijfel advies aan je bandenspecialist.

[quickshare]

BandVeilig