bandenlabel

 
 

Met het bandenlabel kan je banden
op drie punten vergelijken. Zo kun
je de juiste bandenkeus maken.

Over het bandenlabel

Met het bandenlabel wil ‘Europa’ de verkeersveiligheid verbeteren en de milieubelasting door het verkeer beperken. Het bandenlabel wordt meestal als een sticker op de band geplakt. Het bandenlabel maakt het voor eindgebruikers mogelijk om banden te vergelijken op basis van drie criteria: brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek, en externe afrolgeluid. De keuze voor een band hangt af van wat je persoonlijk belangrijk vindt en ook van je rijstijl.

Criterium 1: Brandstofefficiëntie

Banden met een gunstige labelwaarde voor brandstofefficiëntie dragen bij aan een lager brandstofverbruik. Voor personenauto’s kan de keuze voor banden met een A-label een brandstofbesparing van ongeveer 7,5% opleveren ten opzichte van banden met een E-label. De CO2-uitstoot is in dit voorbeeld eveneens 7,5% lager. Elektrische auto’s met banden met een A-label verbruiken ongeveer 7,5% minder elektriciteit in vergelijking met banden met een E-label.

Criterium 2: Grip op nat wegdek

De labelwaarde voor grip op een nat wegdek, ook wel ‘wet grip’ genoemd, heeft een directe relatie met de verkeersveiligheid. De labelwaarde doet een uitspraak over de remweg van een auto op een nat wegdek. De remweg van een auto met banden met een A-label is circa 30% korter dan van dezelfde auto op banden met een E-label. Dat betekent een verschil in remweg van circa 18 meter bij een noodstop vanaf 80 km/u. Het verschil tussen opvolgende labelwaarden loopt op tot zes meter.

Criterium 3: Extern afrolgeluid

Het externe afrolgeluid is het bandengeluid dat omstanders horen als een auto voorbijrijdt. Deze labelwaarde doet dus geen uitspraak over het banden-afrolgeluid in de auto. Een band met een label ‘A’ is meer dan 3 decibel stiller dan die limiet. Dit komt overeen met een halvering van de geluidssterkte.

Sneeuwvloksymbool

Winterbanden en vierseizoenenbanden zijn voorzien van het sneeuwvloksymbool. Banden met dit symbool hebben veel meer grip op een besneeuwd en glad wegdek dan banden zonder dit symbool.

Wat het label niet zegt

Voorbeelden van criteria die niet op het huidige bandenlabel staan, zijn slijtvastheid (kilometerrendement), remmen op droog wegdek, geluidsproductie in het voertuig, handling en aquaplaning.

bandenlabel

Vragen over het bandenlabel?

De VACO-bandenspecialist kan je helpen bij het maken van de juiste bandenkeus. Met de online dealerlocator vind je de VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.

BandVeilig