Trilt je auto of het stuur?
Grote kans dat er sprake is van onbalans
in de combinatie band + wiel.

Een trillende auto is een grote ergernis voor de bestuurder. De oorzaak is vaak een onbalans in de band-wiel combinaties. De trillingen hangen sterk samen met de snelheid waarmee je rijdt. Als de snelheid van de auto toeneemt, neemt ook de kracht van de onbalans toe.

Hoe kom ik er vanaf

Breng je auto naar de VACO-bandenspecialist. Met de modernste balanceerapparatuur bepaalt hij de grootte en positie van de onbalans. Vervolgens kan de exacte hoeveelheid balanceergewicht op de juiste plaats worden aangebracht en verdwijnt de onbalans.

Problemen die ontstaan door onbalans

Naast de vervelende trillingen in het stuur en de auto heeft onbalans ook gevolgen voor de verkeersveiligheid:

  • verlies van contact tussen de band en de weg (dus minder grip op de weg)
  • versnelde slijtage en onregelmatige slijtageplekken op de banden
  • comfortverlies en vermoeidheid bij langere reizen
  • overmatig brandstofverbruik
  • vroegtijdige slijtage van alle stuurdelen en ophanging (vooral de schokdempers)

Andere mogelijke oorzaken van trillingen

Balanceren is eigenlijk alleen het wegnemen van gewichtsverschillen in de band-wielcombinatie. Er kunnen ook andere oorzaken van trillingen zijn. Alleen de echte bandenspecialist weet daar raad mee en lost ze voor jou op. Blijf daarom niet te lang doorrijden en ga langs bij een VACO-bandenspecialist. Zij helpen je graag weer veilig op weg.

Tot slot, voor technisch geïnteresseerde lezers: welke mogelijke oorzaken van trillingen zijn er nog meer? We noemen er een paar: hoogteslag, beschadigde of kwalitatief mindere wielen, verkeerde montage van het wiel op de auto, verkeerde ET-waarde van het wiel of krachtvariaties in de band (verschil in invering van de band tijdens het rijden).

BandVeilig