Trilt je auto of het stuur? Grote kans dat er sprake is van onbalans in de banden. 

BALANCEREN

Een trillende auto is een grote ergernis voor de bestuurder. Vaak is een onbalans in de banden de oorzaak hiervan. De trillingen hangen sterk samen met de snelheid waarmee je rijdt. Als de snelheid van de auto toeneemt, neemt ook de kracht van de onbalans toe. Bijvoorbeeld: een onbalans van 50 gram op een band van 24 inch wordt een onbalans van 18,9 kg bij een snelheid van 120 km/u. 

Hoe kom ik er vanaf

Breng je auto naar de VACO-bandenspecialist. Met de meest moderne balanceerapparatuur bepaalt hij de grootte en positie van de onbalans. Vervolgens kan de exacte hoeveelheid balanceergewicht op de juiste plaats worden aangebracht en verdwijnt de onbalans.

Problemen die ontstaan door onbalans

Naast de vervelende trillingen in het stuur en de auto heeft onbalans ook gevolgen voor de verkeersveiligheid:
  • verlies van contact tussen de band en de weg (minder grip op de weg)
  • versnelde slijtage en onregelmatige slijtageplekken op de banden
  • comfortverlies voor de bestuurder en vermoeidheid bij langere reizen
  • overmatig brandstofverbruik
  • vroegtijdige slijtage van alle stuurdelen en ophanging (vooral de schokdempers)

Andere mogelijke oorzaken van trillingen

Balanceren is eigenlijk alleen het wegnemen van gewichtsverschillen in de band-wielcombinatie. Er kunnen ook andere oorzaken van trillingen zijn zoals hoogteslag, kromme wielen, verkeerde opspanning, verkeerde ET-waarde, krachtvariatie (verschil in invering van de band tijdens het rijden). Blijf daarom niet te lang doorrijden en rijd even langs bij een VACO-bandenspecialist. Zij helpen je graag weer veilig op weg.

balanceren