Veilig op weg? Laat je banden
vanaf 6 jaar jaarlijks controleren.

Leeftijd van een band

Naarmate banden ouder worden, gaat de technische staat achteruit. De kans op verouderingsscheurtjes wordt bijvoorbeeld groter. Banden met schade door veroudering zijn onveilig, ongeacht voldoende profiel. Het beoordelen van een band op veroudering is specialistenwerk. Laat je banden van 6 jaar of ouder daarom jaarlijks controleren door de VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.

Aandachtspunten: ‘Tempo 100’ en polisvoorwaarden

Voor aanhangwagens zoals caravans met een Duitse ‘Tempo 100’ ontheffing (toegestane snelheid voor de combinatie op de Autobahn 100 km/h) geldt de eis dat de banden van de aanhanger maximaal 6 jaar oud mogen zijn. In de polisvoorwaarden van sommige verzekeringen staat dat de banden van de caravan niet ouder mogen zijn dan 6 jaar. Check dit voordat je met caravan of aanhanger op weg gaat.

Hoe oud zijn mijn banden?

Op de zijkant van banden staan in de regel de letters ‘DOT’, in de meeste gevallen gevolgd een viercijferige code die vertelt wanneer een band is geproduceerd, zie foto.
De eerste twee cijfers vermelden de productieweek, de laatste twee cijfers het productiejaar. De code 3918 betekent dat de band in week 39 van 2018 is gefabriceerd.

Banden van caravans

Caravans en andere aanhangers worden relatief weinig gebruikt. Het gevolg: deze banden worden vaker vervangen vanwege schade door veroudering dan vanwege te weinig profiel.
Lees meer over de banden voor recreatievoertuigen >

BandVeilig