Wat betekenen de cijfers, symbolen
en letters op je band?

AANDUIDINGEN OP BANDEN

Informatie op de zijkant van banden

De zijkant van een band bevat belangrijke informatie. Denk bijvoorbeeld aan de maat, belastingindex, snelheidssymbool, leeftijd (DOT-code) en E-keurmerk.

Deze informatie zegt iets over jouw veiligheid op de weg. Bekijk de informatie op je banden en vergelijk deze met de instructies voor je auto. Komt dit overeen of zijn er verschillen? Vanwege veiligheid, comfort en verbruik is het belangrijk om te rijden op banden die passen bij het voertuig. Raadpleeg de VACO-bandenspecialist bij het maken van de juiste bandenkeus.

Via de dealerlocator vind je de VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.

Juiste bandenmaat

De bandenmaat is aangegeven op de zijkant van je band. Bijvoorbeeld 205/55 R 16.
Lees meer over bandenmaten >

Belastingindex en snelheidssymbool

De belastingindex zegt iets over het gewicht dat de banden onder je auto kunnen dragen. Wist je dat de belastingindex en het snelheidssymbool tot de belangrijkste eigenschappen van een band behoren?
Lees meer over het belastingindex en het snelheidssymbool >

E-keurmerk

Als je banden koopt met een E-keurmerk, dan weet je zeker dat ze voldoen aan Europese veiligheidsnormen. Koop dus geen banden zonder E-keur.
Lees meer over het E-keurmerk >

 

Leeftijd van een band

Op de zijkant van je band staat een DOT-code. De laatste vier cijfers achter de letters DOT vertellen wanneer een band is geproduceerd.
Lees meer over banden en ouderdom >

 

Zitten onder jouw auto de juiste banden?

Neem geen risico en vraag aan de VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt om een bandencontrole. In ons land zijn ruim 500 VACO-leden. Je vind ze via de online dealerlocator.

E4 keurkmerk op een band

BandVeilig