Bandenwisselweken

 

De zomertijd is ingegaan. Tijd voor 
De Bandenwisselweken.

Voordelen van het wisselen naar zomerbanden

Als het warmer wordt, is het beter om je winterbanden om te wisselen met je zomerbanden. De voordelen:

  • Met zomerbanden heb je meer grip bij warmere temperaturen
  • Als je op tijd wisselt, verbruik je minder brandstof
  • Met zomerbanden is je remafstand korter bij warmere temperaturen
  • Als je op tijd wisselt, slijten je banden minder snel
  • Dankzij het wisselmoment heb je een extra bandencontrole

Waar kan ik mijn banden wisselen?

Je banden kan je wisselen bij de VACO-erkende bandenspecialist. Deze specialisten zitten verspreid door heel Nederland en je herkent ze aan het bord VACO-Erkend aan de gevel. Dit keurmerk staat garant voor vakmanschap. Met de dealerlocator hieronder vind je makkelijk een VACO-bandenspecialist bij jou in de buurt.

Wat zijn De Bandenwisselweken?

De campagne De Bandenwisselweken is een verkeersveiligheids-campagne van VACO. Deze campagne is twee keer per jaar en start rond de ingang van de zomer- en wintertijd.  Want dat zijn de beste momenten om je banden te wisselen. Ex-autocoureur en Formule 1-commentator Allard Kalff roept tijdens de radiocampagne automobilisten op om een afspraak te maken bij de VACO-bandenspecialist om de zomer- of winterbanden te laten wisselen. 

Waarom wisselen?

Zomer- en winterbanden zijn speciaal ontwikkeld voor de seizoenen. Het rubber van een zomerband is bijvoorbeeld harder dan dat van een winterband. Hierdoor heb je meer grip in de zomer. In de winter hebben winterbanden weer meer grip door het zachtere rubber. Wissel daarom twee keer per jaar, rond de ingang van de zomer- en wintertijd. 

Zomer- en winterband: het verschil

Het allerbelangrijkste verschil tussen een zomer- en winterband is de hardheid van het rubber.

  • Het rubber van zomerbanden is harder dan die van winterbanden. Zou je in de zomer doorrijden op winterbanden, dan sturen de zachtere winterbanden minder precies en gaan eerder slippen. Gevolg: langere remweg, minder grip, meer slijtage en meer brandstofverbruik.
  • Winterbanden zijn gemaakt van zachter en flexibeler rubber. Dit is bij lagere temperaturen juist nodig voor meer grip. Zou je in de winter doorrijden op zomerbanden, dan wordt het rubber te hard en slip je door als je wilt remmen. Hierdoor slijten ook je banden sneller.

De afbeeldingen hieronder laten goed dit verschil zien:

Buigzaamheid winterband   Buigzaamheid zomerband

bandenwisselweken

VRAGEN?

Stel ze gerust aan je VACO-bandenspecialist